NOS NieuwsAangepast

Romney wint ook in New Hampshire

Mitt Romney heeft zoals verwacht de Republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire gewonnen. Hij deed dat met groot gemak.

Romney kreeg, met nu 92 procent van de stemmen geteld, ruim 39 procent. De nummer twee, Ron Paul, komt uit op ongeveer 23 procent van de stemmen. Jon Huntsman werd derde met bijna 17 procent.

Romney had het in zijn overwinningsspeech niet meer over zijn directe rivalen, hij viel vooral president Obama aan: "De president weet het niet meer en nu hij kan er ook geen verontschuldigingen meer voor bedenken. Vanavond vragen we de mensen in South Carolina om zich aan te sluiten bij de mensen hier en ervoor te zorgen dat in 2012 de tijd van de president erop zit." Op 21 januari is de volgende ronde in de voorverkiezingen in South Carolina.

Drie tickets

Jon Huntsman, van wie veel werd verwacht, zei kort na de eerste uitslagen dat er 'drie tickets' te verdienen waren in New Hampshire. Hij voegde eraan toe dat hij niet van plan is uit de race te stappen.

De andere kandidaten, Newt Gingrich, Rick Santorum en Rick Perry volgden op forse afstand. Gingrich en Santorum bleven net onder de 10 procent hangen, Perry kreeg een schamele 1 procent, maar hij had ook geen campagne gevoerd in New Hampshire.

Romney voerde er juist veel campagne. Hij is er vaak in zijn vakantiehuis, hij was gouverneur van buurstaat Massachusetts en stond al maandenlang ver voor in de peilingen.

Lees verder onder de tabel

KandidaatUitslag New Hampshire Mitt Romney39%Ron Paul23%Jon Huntsman17%Newt Gingrich10%Rick Santorum10%Rick Perry1%

Bron: CNNPolitics

South Carolina

Ondanks de recente winst is de verwachting dat de volgende voorverkiezingen in het conservatievere South Carolina een zware beproeving worden voor Romney. Hij geldt als gematigd en op 21 januari moet dus duidelijk worden of Romney ook de conservatieve basis van de Republikeinen aan zich weet te binden.

Zijn tegenstanders hebben er daarom kansen. Zo is bijvoorbeeld Newt Gingrich afkomstig uit buurstaat Georgia, wat een voordeel kan zijn. Rick Perry voert al stevig campagne in South Carolina en ook Rick Santorum, heeft kansen in South Carolina wegens zijn standpunten over het homohuwelijk en abortus.

Jon Huntsman gaat het waarschijnlijk moeilijk krijgen. Ron Paul kan zich in South Carolina opwerpen als het alternatief voor Romney, maar kans op de nominatie maakt hij uiteindelijk niet.

Meer in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen is te vinden in ons dossier Amerika Kiest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl