NOS NieuwsAangepast

Weinig schade aardbeving bij Sumatra

Voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra heeft zich dinsdagavond een aardbeving voorgedaan met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 400 kilometer ten zuidwesten van Banda Aceh.

Inwoners van die stad vluchtten na de aardbeving de straat op. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers. Ook zou er geen schade van betekenis zijn.

De Indonesische autoriteiten gaven direct een tsunamiwaarschuwing af, maar dat gebeurt standaard bij aardschokken die zwaarder zijn dan 7,0. Enkele uren later werd de waarschuwing weer ingetrokken.

Voorbereid

Correspondent Michel Maas zei wel dat de autoriteiten adviseerden om even niet op het strand te komen. Hij zei verder dat de paniek onder de mensen in Banda Aceh meeviel, omdat ze door trainingen in de afgelopen jaren beter weten wat ze moeten doen bij aardbevingen.

"Mensen rennen hun huizen wel uit, maar dat komt omdat ze er beter op zijn voorbereid. Zo zijn er de afgelopen jaren vluchtplaatsen gebouwd waar ze heen kunnen en waarvan ze weten dat ze er veilig zijn."

2004

Sumatra werd eind 2004 getroffen door een grote tsunami. Bandah Aceh werd toen deels verwoest. Bij de beving en tsunami in 2004 kwamen ruim 230.000 mensen om in landen rondom de Indische Oceaan. In Atjeh kwamen meer dan 100.000 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl