NOS NieuwsAangepast

André Kuipers spreekt met premier Rutte

"André, hier is Mark Rutte. Hoe gaat het met je?" Vanuit de TU Delft spraken premier Rutte en een aantal studenten ongeveer 10 minuten met astronaut André Kuipers.

"Met mij gaat het uitstekend", zei Kuipers in het internationale ruimtestation ISS. "Ik zit nu 2,5 week in de ruimte en begin goed te wennen. Het is echt mijn huis aan het worden hier."

Premier Rutte vond het een grote eer om met Kuipers te mogen spreken. Hij noemde het "een van de leukste dingen in mijn baan tot nu toe".

Vrije tijd

Zwevend in het ISS beantwoordde Kuipers vragen van de studenten. Zo wilde iemand weten of hij vrije tijd had en wat hij dan zoal deed.

"We werken heel veel, het zijn lange dagen", zei Kuipers. "We doen onderhoud en reparaties, we moeten sporten om in conditie te blijven en we doen veel experimenten."

"In de vrije tijd kan je naar muziek luisteren of uit het raam kijken en we eten met elkaar. Eigenlijk gewoon wat je op de grond ook doet, behalve dat we niet even naar buiten kunnen om in het bos te lopen of naar het strand te gaan."

Schoonheid

Gevraagd wat de mooiste plek op aarde is die hij heeft gezien, zei Kuipers niet te kunnen kiezen. "Australië is heel mooi, net als de Bahama's. De aarde bij nacht is ook heel bijzonder. Verlichte steden, bliksemschichten, het noorderlicht, prachtige zonsondergangen, er zijn een heleboel mooie plekken."

Hij realiseert zich in het ISS hoe kwetsbaar de aarde eigenlijk is. "We moeten voorzichtig zijn met elkaar, maar ook met de planeet", zei Kuipers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl