Albayrak opgelucht over opheffen non-actief

COA-directeur Albayrak is opgelucht over de beslissing van het gerechtshof in Den Haag. Ze staat vanaf maart niet langer op non-actief. "Dit is voor mij een cruciale stap op weg naar volledige rehabillitatie."

Het gerechtshof heeft de maatregel opgeheven en het COA moet Albayrak haar werkzaamheden laten hervatten. Ze was op non-actief gesteld in afwachting van de uitkomst van het onderzoek naar ondermeer klachten over haar autoritaire bestuursstijl en hoge uitgaven.

Albayrak werd op 27 september vorig jaar op non-actief gesteld, in eerste instantie omdat zij onjuiste informatie had geleverd over haar salaris aan minister Leers van Immigratie en Asiel. Die beslissing volgde op berichtgeving van de NOS waarin medewerkers zeiden dat het werkklimaat bij het COA verziekt was en dat er sprake was van een angstcultuur. Minister Leers stelde daarop een breed onderzoek in.

Tijdelijk

Het gerechtshof zegt dat de raad van toezicht uit het oog is verloren dat het onderzoek dat nu loopt, maar gedeeltelijk over het functioneren en beleid van Albayrak gaat. Dat mag dus geen reden zijn om haar zo lang thuis te laten zitten. Verder zegt het hof dat Albayrak gerehabiliteerd moet worden, als het onderzoek naar haar functioneren positief uitvalt.

Volgens Albayrak heeft zij nooit verwarring willen scheppen over haar salaris."Ik heb altijd te goeder trouw gehandeld. Ik ben blij dat het verkeerde beeld nu ook door het COA en het Hof wordt recht gezet." De opgave van het binnen het COA gebruikelijke cao salaris van 36 uur zou tot verwarring hebben geleid omdat Albayrak daadwerkelijk een contract heeft voor 40 uur per week.

"Ik heb de afgelopen maanden vaak gedacht dat ik in een verkeerde film was terecht gekomen. Dit heeft grote impact gehad op mij en mijn gezin. Ik ben blij dat we ons normale leven nu weer kunnen gaan oppakken", zei Albayrak. Het COA wil niet op de zaak reageren. "We moeten deze uitspraak eerst bestuderen", aldus een woordvoerster.

Kamervragen

PVV-Kamerlid Fritsma noemt de uitspraak een 'gotspe' en heeft Kamervragen gesteld. "Albayrak heeft aan pure zelfverrijking gedaan door ten koste van de belastingbetaler veel meer te verdienen dan de Balkenende-norm voorschrijft", zegt Fritsma.

"Ze heeft daarover volgens minister Leers ook inconsistente informatie aangeleverd. Dan moet je niet gerehabiliteerd worden, maar voor eens en voor altijd met pek en veren worden weggejaagd."

Onderhandelingspositie

"Het hof is zich bewust van de politieke gevoeligheid en heeft de uitspraak zeer zorgvuldig gewogen", zegt professor Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Door de uitspraak moet het COA Albayrak terugnemen en werk aanbieden. Haar auto, die bij haar secundaire arbeidsvoorwaarden hoorde, moet dan worden vervangen. "Haar positie bij eventuele onderhandelingen over een vertrek wordt hierdoor sterker", aldus Verhulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl