NOS NieuwsAangepast

Nog half miljoen Haïtianen dakloos

De wederopbouw van Haïti na de aardbeving van 2010 verloopt nog altijd erg moeizaam. Hulporganisatie Oxfam Novib stelt dat in een rapport.

Het is deze week twee jaar geleden dat het land werd getroffen door een aardbeving met een kracht van zeven op de schaal van Richter. Door het natuurgeweld kwamen ongeveer 50.000 mensen om het leven.

Van de bijna een miljoen mensen die dakloos werden, wonen er nog 519.000 in tenten en onder dekzeilen, vooral in en bij de hoofdstad Port-au-Prince. Cholera is nog steeds een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Van het puin is nog maar de helft opgeruimd en van de beloofde 4,6 miljard dollar hulp is nog maar 43 procent overgemaakt.

Hulpgelden

Volgens Oxfam Novib schiet vooral de Haïtiaanse overheid tekort. De organisatie roept de regering op om eindelijk de leiding te nemen bij de opbouw en vraagt de internationale gemeenschap te helpen.

"De Haïtianen hebben enorme beproevingen doorstaan en zij snakken ernaar om zelf hun leven weer op te bouwen", zegt Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib. "Het is ergerlijk dat ook nu weer de internationale donoren niet over de brug komen met hun toegezegde hulpgelden, waardoor de wederopbouw gevaar loopt."

President Michel Martelly erkent dat er nog veel moet gebeuren om het lijden van de inwoners van zijn land te verzachten, zei hij in een toespraak tot het parlement.

Stromend water

Volgens Martelly is het van groot belang dat de regering, het parlement en de rechtbanken beter gaan functioneren. Daarnaast moet er fors worden geïnvesteerd in de politie, wegen, de drinkwatervoorziening, elektriciteitscentrales en de riolering.

Ook voordat Haïti door de aardbeving werd getroffen, was het land al arm. De meeste Haïtianen hebben geen stromend water, toilet of toegang tot een arts. Meer dan 70 procent van de beroepsbevolking is werkloos of heeft te weinig werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl