NOS NieuwsAangepast

Ophef over VARA-satire koningshuis

Een filmpje in het VARA-programma De Wereld Draait Door heeft tot commotie geleid. De hoofden van koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Willem-Alexander waren afgebeeld op naakte lichamen. Het waren zogenaamd foto's van een staatsbezoek aan Papoea Nieuw-Guinea.

De VARA noemt het een satirisch commentaar op de discussie over het dragen van hoofdbedekking bij het bezoek aan een moskee in Abu Dhabi.

Honderden twitteraars reageerden op het filmpje. Velen vonden het smakeloos. "Dit was echt respectloos", "Dit ging gevoelsmatig echt te ver", "Schandelijk en smakeloos" waren enkele commentaren. Maar er was ook lof voor het filmpje van Lucky TV: "Briljant dat DWDD de grens van satire opzoekt", stelde een voorstander.

'Moet kunnen'

De site van Lucky TV, waar het filmpje te zien is, was gisteravond korte tijd onbereikbaar, doordat de server de vele bezoekers niet aankon.

De VARA zegt zich te realiseren dat satire op het koningshuis altijd gevoelig ligt, maar dat dit filmpje moet kunnen. "De filmpjes van Lucky TV zijn bedoeld om een reactie los te maken en blijkbaar zijn we daar dit keer in geslaagd", zegt een woordvoerder van DWDD.

"Maker Sander van de Pavert is hard door de bocht gegaan. De één zal zeggen dat hij eruit is gevlogen, de ander dat de bocht vrij scherp was en er zal ook door veel mensen om gelachen zijn. Wij realiseren ons dat satire op het koningshuis gevoelig ligt maar vonden het niet nodig om Sander te vragen een andere Lucky te maken."

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde gisteravond niet inhoudelijk reageren op de clip. Een woordvoerder wilde ook niet zeggen of dit soort satire onder majesteitsschennis valt of niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl