Messi opnieuw 's werelds beste voetballer

De 24-jarige Argentijn Lionel Messi is in Zürich voor het derde jaar op rij gekozen tot beste voetballer van de wereld.

De dribbelaar van Barcelona troefde in de verkiezing om de FIFA Gouden Bal zijn ploeggenoot Xavi Hernandez en Cristiano Ronaldo van Real Madrid af.

Messi kreeg bijna 50 procent van de stemmen. Ronaldo, in de 2008 uitgeroepen tot 's werelds beste speler, eindigde als tweede met ruim 20 procent, Xavi werd derde met 9 procent.

Messi was in 2011 bij Barcelona in 57 officiële duels goed voor 55 doelpunten en 28 assists. Hij won met de Catalaanse club vijf prijzen, waaronder de Spaanse titel, de Champions League en het WK voor clubs.

Alleen Zinedine Zidane (1998, 2000 en 2003) en de Braziliaan Ronaldo (1996, 1997 en 2002) werden ooit drie keer tot beste speler van wereld uitgeroepen.

Marco van Basten is nog altijd de enige Nederlander op de erelijst. De spits, destijds in dienst van AC Milan, werd in 1992 verkozen. Een jaar eerder, in 1991, was de Duitser Lothar Matthaüs de eerste die zich wereldvoetballer van het jaar mocht noemen.

Meer prijswinnaars

Bij de verkiezing in Zürich, die werd gehouden onder journalisten en coaches en aanvoerders van nationale teams, werd Pep Guardiola tot beste coach verkozen. De Barcelona-trainer, die zijn club vorig jaar vijf prijzen bezorgde, hield Alex Ferguson (Manchester United) en José Mourinho (Real Madrid) achter zich.

De Japanse Homare Sawa werd uitgeroepen tot beste speelster van 2011. De 33-jarige middenvelder werd in juli verrassend wereldkampioen met haar land en destijds ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. Sawa troefde de Amerikaanse Amby Wambach en de Braziliaanse Martha, de winnares van de laatste vijf jaar, af.

De Puskas Award voor het mooiste doelpunt van 2011 ging naar de Braziliaan Neymar van Santos, die na een prachtige solo scoorde tegen Flamengo.

Spanje domineert wereldelftal

FC Barcelona en Real Madrid domineren het wereldelftal van het jaar 2011. De Spaanse grootmachten leveren maar liefst negen spelers aan de ploeg die werd samengesteld door 50.000 profvoetballers. Zij mochten ieder hun ideale elftal indienen.

De enige twee 'buitenbeentjes', Nemanja Vidic en Wayne Rooney, komen van de Engelse kampioen Manchester United.

Robin van Persie, Wesley Sneijder en de inmiddels gestopte doelman Edwin van der Sar behoorden ook tot de 55 genomineerde voetballers, maar zij haalden de laatste elftal niet. Sneijder stond in 2010 wel in het beste ploeg ter wereld.

Het wereldelftal van 2011: Iker Casillas (Spanje, Real Madrid), Dani Alves (Brazilië, FC Barcelona), Gerard Piqué (Spanje, FC Barcelona), Sergio Ramos (Spanje, Real Madrid), Nemanja Vidic (Servië, Manchester United), Andrés Iniesta (Spanje, FC Barcelona), Xabi Alonso (Spanje, Real Madrid), Xavi (Spanje, FC Barcelona), Lionel Messi (Argentinië, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugal, Real Madrid) en Wayne Rooney (Engeland, Manchester United).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl