NOS NieuwsAangepast

Groningen schiet kosten evacuatie voor

De gemeenten Groningen, Ten Boer en Leek schieten de kosten voor die veehouders hebben gemaakt bij de evacuaties vanwege het hoge water.

Later wordt bekeken wie definitief moet opdraaien voor de schade, zegt de voorzitter van de veiligheidsregio, burgemeester Rehwinkel van Groningen.

Bijna iedereen terug

Honderden mensen die in de buurt van het Eemskanaal wonen, werden vrijdag geëvacueerd, uit vrees voor een dijkdoorbraak. Ook hun vee werd uit het gebied weggehaald.

Inwoners moeten eventuele schade melden bij hun verzekeraar. Extra kosten die zijn gemaakt, zoals voor het vervoer van vee, moeten ze melden bij hun gemeente.

Volgens de brandweer is de terugkeer goedverlopen en is bijna iedereen weer thuis. Er zijn nog drie bedrijven waarvan de dieren nog niet zijn teruggekeerd.

Zandzakken

Omdat de kades nog verzadigd zijn met water, zullen die de komende dagen nog wel goed in de gaten gehouden worden. Zandzakken zullen pas opgeruimd worden als elke dreiging is verdwenen.

In het Eemskanaal bij Woltersum zullen duikers bovendien extra zandzakken plaatsen om een kwelscherm extra te verstevigen. Dat moet de verzwakte dijk beschermen tegen golfslag van voorbij varende schepen.

Volgende week zullen de bewoners van het gebied rond Woltersum worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl