NOS NieuwsAangepast

Waterpeil rivieren daalt morgen

Het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel bereikt vandaag z'n hoogste stand. De stand van de Rijn bij Lobith was rond 11.30 uur 14.16 meter en zal nog iets stijgen, maar niet boven de 14.50 komen.

Een peil van 15 meter maakt bijzondere maatregelen noodzakelijk. Vanaf morgen zal het peil zakken naar 14.10 meter. Dat meldt Rijkswaterstaat. De huidige stand is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

De hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal gaat vandaag toch dicht, omdat het waterpeil naar verwachting boven de 5,5 meter komt. Aanvankelijk zou het kanaal gisteren worden afgesloten, maar Rijkswaterstaat zag daar vanaf, omdat het water toen minder snel steeg dan verwacht.

Noorden

Het waterpeil in Groningen en Friesland is verder gezakt, omdat de waterschappen Friesland en Noorderzijlvest dit weekend volop hebben kunnen spuien op zee. Ook viel er weinig neerslag.

Het vaarverbod in de twee provincies is vanochtend ingetrokken. De dijken in onder meer het Eemskanaal en het Winschoterdiep zijn stabiel genoeg om de scheepvaart te hervatten.

Het vaarverbod was woensdag ingesteld. De dijkbewaking gaat wel door, omdat de waterkeringen nog verzadigd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl