NOS NieuwsAangepast

Ouders in actie tegen IQ-maatregel

Ouders en hulpverleners van licht verstandelijk gehandicapten bieden vanmiddag een witboek aan bij het ministerie van Volksgezondheid. Ze zijn tegen de afschaffing van de extra steun aan mensen met een IQ tussen 70 en 85.

De IQ-maatregel is een afspraak uit het regeerakkoord waarmee het kabinet 240 miljoen euro wil besparen. Maar die groep redt het vaak niet zonder begeleiding, zeggen ouders en hulpverleners. Volgens gemeenten, verzekeraars en hulporganisaties gaat de maatschappij dat merken.

Werk en woning

Volgens Harry Eleveld, directeur van zorginstelling Nedereind en een van de initiatiefnemers van het witboek, zorgt de ondersteuning ervoor dat een grote groep licht verstandelijk gehandicapten werk houdt en onderdak krijgt.

"Wij zorgen dat mensen op tijd opstaan en naar hun werk gaan. Ook krijgen ze ondersteuningsgesprekken waarin ze werken aan problemen zoals agressie en helpen wij met woonruimte", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Als de bezuinigingen doorgaan, kunnen wij dit soort hulp niet meer bieden." Eleveld voorziet dat een grote groep dan zijn baan zal kwijtraken en vervolgens ook zijn woning uitmoet.

Alternatieven

De ouders en hulpverleners komen met het witboek (.pdf) om te laten zien hoe goed het gaat met het kleine beetje extra ondersteuning dat de betrokkenen nu ontvangen.

Alternatieven voor de bezuinigingen staan er niet in het witboek, maar volgens Eleveld zijn die er wel. Veel instellingen bieden de extra ondersteuning 24 uur per dag aan en dat kan volgens hem beperkt worden. "De hulp moet blijven, maar niet meer 24 uur per dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl