NOS NieuwsAangepast

'Zelfs bij bushokjes spoelen zeehonden aan'

Het stormachtige weer en het hoge water hebben veel zeehonden in problemen gebracht. In de Zeehondencrèche Lenie't Hart in Pieterburen is het dan ook bomvol.

"Wij hebben in dat kleine Pieterburen 365 zeehonden in huis", vertelt Lenie 't Hart. "Normaal gesproken zitten er rond deze tijd zo'n 200 zeehonden en dat is ook al veel, maar nu hebben we het dubbele."

"Overal spoelen zeehonden aan. Bij bushokjes, bij tankstations en over de dijken heen. Het is echt een puinhoop", zegt 't Hart. "Ze komen van Zeeland tot de Duitse kust. Dit heb ik in veertig jaar nog nooit meegemaakt."

Tent

De zeehonden kunnen zelf niet terugzwemmen, omdat ze aan de verkeerde kant van de dijk zitten. "Maar ook omdat ze ziek zijn. Ze hebben longwormen en bloed aan de kop. Ze redden het zelf net niet."

Om alle zeehonden te herbergen, is een tent opgezet. "Eerst was die 20 meter, toen 30 en nu 40 meter. Alle zeehonden hebben een plekje en we bedenken er elke keer wat bij."

Vrijwilligers

De crèche krijgt hulp van vrijwilligers vanuit de hele wereld. "We hebben mensen nodig die zeehonden kunnen voeren, want al deze dieren hebben problemen. Door de hevige stormen hebben ze geen rust gekregen."

't Hart is nog op zoek naar mensen die willen helpen. "Mensen die willen schoonmaken, boenen en schrobben. Ook vragen we aan dierentuinen of zij nog mensen hebben die met zeehonden kunnen werken."

De aangespoelde zeehonden kunnen over twee tot drie maanden weer terug naar zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl