NOS NieuwsAangepast

Enorme belastingschuld Amerikanen

Het bedrag in belastingen dat Amerikanen in 2006 schuldig waren aan de staat, was voldoende om het begrotingstekort van dat jaar te dichten. Dat heeft de Amerikaanse belastingdienst berekend.

2006 is het laatste jaar waarvan gegevens beschikbaar zijn. De Amerikanen moeten over dat jaar nog 385 miljard dollar betalen (ruim 300 miljard euro), terwijl het begrotingstekort toen slechts 248 miljard dollar was.

Volgens belastingexperts is er geen reden om aan te nemen dat er nu minder wanbetalers zijn dan in 2006, zo rond de 15 procent. Overigens is het begrotingstekort sindsdien wel flink gestegen, tot 1,3 biljoen vorig jaar.

Kleine zelfstandigen

Grootste wanbetalers zijn volgens de belastingdienst kleine zelfstandigen, die makkelijk met hun inkomen kunnen sjoemelen. Zij zouden zeker nog 122 miljard dollar schuldig zijn.

Maar ook grote bedrijven ontduiken de belasting: er staat nog 67 miljard dollar aan belasting van bedrijven open. Het merendeel daarvan (48 miljard) is van bedrijven die meer dan 10 miljoen dollar waard zijn.

Bezuingingen

Politici reageren verbolgen op het bedrag, zeker in een tijd dat er zware bezuinigingen nodig zijn. "Dit toont maar weer eens aan dat we werk moeten maken van belastinghervormingen", zei de Democratische voorzitter van de senaatscommissie Financiën.

"Als we ons budget uitknijpen voor elke dollar aan bezuinigingen, dan moeten we ook dit gemiste inkomen aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl