NOS NieuwsAangepast

Hoogwater in Nederland van minuut tot minuut

De 800 geëvacueerde bewoners in Groningen mogen terug naar huis. De hoge waterstand in de rivieren en kanalen is ook vandaag voor de waterschappen de grootste zorg. Het spuien van water ging vannacht onverminderd door. In het Eemskanaal is het waterpeil aan het zakken. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

16.30 uur: Einde

Het liveblog over het hoogwater in Noord-Nederland stopt hier. De situatie in Groningen en Friesland is nog niet stabiel, maar het water zakt en de geëvacueerde gebieden zijn weer vrijgegeven. Alle informatie over het hoge water kunt u vanaf nu weer vinden in de gewone berichtgeving op NOS.nl en de NOS Journaals.

16.20 uur: Zeehondencreche overvol

De zeehondencreche in Pieterburen merkt de gevolgen van het hoogwater; de opvang voor zieke en verzwakte zeehonden is overvol. Er zitten nu 350 dieren in de opvang. De creche moet naar eigen zeggen "alle zeilen bijzetten" om die enorme toestroom te kunnen opvangen. Bij de storm van donderdag en vrijdag zijn wel alle noodfaciliteiten, tenten en containers blijven staan. "Een hectischer begin van 2012 hadden we ons niet kunnen denken!", aldus de zeehondencreche.

15.30 uur: Ook in Friesland zakt het water

Ook in Friesland zakt het water inmiddels. Omrop Fryslân meldt dat het zogenoemde Wetterskip op steeds meer plekken overtollig water kwijt kan, onder meer in e Waddenzee. Ook in Harlingen staan de sluizen open, waardoor het water in het achterland zakt. Volgens de omroep is de situatie in Friesland morgen weer normaal.

14.44 uur: 'Evacuatie was terecht'

Bij RTV Noord hebben verschillende geëvacueerden gereageerd op het nieuws dat ze naar huis mogen. Over het algemeen is er begrip voor de evacuatie van gisteren. "Als de situatie verslechtert, heb je een behoorlijke toestand. Dus ik vind het wel terecht", zegt een vrouw uit Ten Boer. En echt vervelend was de nacht van huis ook niet: "Wij konden slapen bij vrienden in Ten Boer. Die waren nog een nachtje weg, dus we konden een nachtje gebruik maken van hun huis. Dat was helemaal geweldig."

14.41 uur: Minder veerdiensten

Ondanks het verbeterde weer blijven de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden aangepast. Vandaag vervallen enkele sneldiensten richting Vlieland en Terschelling. Ook morgen zullen nog enkele diensten hinder ondervinden van het weer.

14.40 uur: Militairen staan paraat

De brandweer in Groningen twittert:

Militairen uit Ten Boer en straks paraat bij Garmerwolde ter ondersteuning van de waterschappen. #hoogwater #43mechbrig #landmacht

14.00 uur: Tienduizendste bezoeker

En inderdaad: de tienduizendste bezoeker kwam aan het begin van de middag het Woudagemaal binnen. De bezoeker werd ontvangen door de directeur van het bezoekerscentrum en de chef-machinist van het gemaal. Vorig jaar werd de tienduizendste bezoeker in september geteld; nu dus al op 7 januari.

13.23 uur: Drukte bij Woudagemaal

Het Woudagemaal in Lemmer verwacht vanmiddag de tienduizendste bezoeker, meldt het Wetterskip Fryslân. Het gemaal draait al sinds maandag op volle toeren, en dat trok eerder deze week ook al veel bekijks. Het Woudagemaal is het oudste nog werkende stoomgemaal. Het Wetterskip heeft extra personeel en beveiligers ingezet.

De wachttijd kan oplopen tot 2 uur. Rondleidingen worden gedaan door vrijwilligers. Het geld dat ze daarmee verdienen, is zeer welkom. De exploitatie van een monumentaal gemaal is kostbaar.

13.10 uur: Politie controleert

Omdat het gebied rond Woltersum vooralsnog alleen voor bewoners toegankelijk is, voert de politie controles uit. Roel Pauw legde vast hoe een veetransport en een postbusje werden gecontroleerd door een politieman (zie foto rechts op de pagina).

12.30 uur: Alleen bewoners mogen terug

De Groningse brandweer laat via Twitter weten:

Het evacuatiegebied rondom Woltersum is op dit moment alleen toegankelijk voor bewoners. Niet-bewoners kunnen het gebied niet in.

De bewoners kunnen sinds ca. 11.00 uur onder politiebegeleiding terug naar huis.

12.15 uur: Roel Pauw in Ten Boer

De sporthal is inmiddels zo goed als leeg, constateert verslaggever Roel Pauw bij het opvangcentrum in Ten Boer. Daar kregen de bewoners van het evacuatiegebied te horen dat zij terug naar huis mogen. Die mededeling werd met gejuich en applaus ontvangen. "Daar hadden we niet op gerekend", zegt een vrouw. "We gaan gauw naar huis".

12.06 uur: Meer F-16-vluchten

Op maandag 16 januari vliegt er weer een F-16 over de dijk bij Woltersum. Die onderzoekt de dijk dan opnieuw op scheuren en andere zwakke plekken. Hoewel het gevaar nu voorbij lijkt, is de dijk nog altijd verzadigd en daardoor mogelijk verzwakt.

12.01 uur: Rehwinkel trots op 'noaberschap'

Burgemeester Rehwinkel van Groningen laat weten dat hij trots is op het 'noaberschap' van de afgelopen dagen; een compliment voor iedereen die mensen heeft opgenomen die vanwege de wateroverlast hun huis moesten verlaten. Mensen in de buurt leefden volop mee en boden hun hulp aan, aldus de burgemeester. Uiteindelijk hoefden maar twee mensen de nacht door te brengen in de noodopvang in Ten Boer.

11.12 uur: Naar huis

De 800 geëvacueerde bewoners uit Woltersum, Wittewierum, Ten Post en Ten Boer hebben zojuist in de sporthal in Ten Boer te horen gekregen dat ze weer naar huis mogen. Ze moesten hun huis uit vanwege een dreigende dijkdoorbraak.

11.08 uur: 'Nat weer samenloop van omstandigheden'

Volgens het KNMI is het hoogwater in Nederland "meteorologisch een ongelukkige samenloop van omstandigheden". 's Winters verdampt er veel minder water, waardoor de landerijen verzadigd raken. Daar kwam nog eens een bijzonder natte decembermaand bij: er viel in het noorden van het land ruim twee keer zo veel regen als normaal. Dat kwam weer doordat het warmer was dan normaal, waardoor er meer water op de oceaan verdampte.

10.43 uur: Maas daalt weer

Het peil van de Maas bij meetpunt St. Pieter (Maastricht) daalt licht. Deze langzame daling van afvoer en waterstand zal morgen verder doorzetten, voorspelt Rijkswaterstaat. De Maas steeg de afgelopen dagen als gevolg van de overvloedige regenval.

10.37 uur: 'Voor middag duidelijkheid'

Er komt volgens RTV Noord mogelijk nog voor het middaguur duidelijkheid over de vraag of inwoners van Woltersum en omgeving vandaag weer terug naar huis kunnen. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zei dat voor aanvang van een overleg van het crisisteam. "We willen mensen zo snel mogelijk duidelijkheid geven", zei Rehwinkel, als voorzitter van de veiligheidsregio. Om 11.30 uur is er een persconferentie.

09.50 uur: Leegpompen Dordtse kelders

De brandweer is tot gisteravond laat bezig geweest met het leegpompen van ondergelopen kelders en woningen in Dordrecht. In de nacht van donderdag op vrijdag kreeg de brandweer tientallen meldingen, maar uiteindelijk hoefde maar bij vijftien adressen de pompen aan, meldt Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

08.55 uur: Water flink gedaald

Het water in de provincie Groningen is aanzienlijk gedaald. De waterschappen loosden in de afgelopen nacht meer dan 33 miljoen kubieke meter water in de Waddenzee. Bij Lauwersoog zakte het water zo'n 80 centimeter ten opzichte van het hoogste punt van de afgelopen week. In het Eemskanaal daalde de waterstand met 20 tot 30 centimeter. Toch is de dijk van het Eemskanaal tussen Garmerwolde en Woltersum nog niet stabiel.

08.51 uur: Bewoners eilandje nog niet terug

De bewoners van het eiland Burd en een recreatiepark mogen voorlopig nog niet terug naar hun woning. Het boezempeil staat nog overminderd hoog. De verweking is een sluipend proces, er zijn maatregelen genomen, maar het blijft een risicovolle situatie. Het Wetterskip Fryslân raadt bewoners aan vandaag en morgen nog niet terug te keren.

08.47 uur: Problemen nog niet over

Acute risico's zijn er niet, zegt het Wetterskip Fryslân, maar toch zijn de problemen echt nog niet over. Inmiddels staan de dijken en kades zo'n tien dagen onder water en dus zitten ze vol. Omdat het opnieuw hard gaat waaien, kan vandaag opnieuw niet gespuid worden in de Waddenzee.

08.45 uur: Nooddijken in Friesland

Het Wetterskip Fryslân gaat vandaag achter zo'n 700 meter dijk kleine nooddijken aanleggen. Verschillende stukken dijk zijn zo verzadigd dat de dijk erdoor is verzwakt. Dat betekent geen acuut gevaar, maar het waterschap neemt liever het zekere voor het onzekere.

08.22 uur: Vee naar andere stallen

Boeren in Ten Boer moesten hun vee onderbrengen in andere stallen. Geen simpele operatie, volgens verslaggever Roel Pauw.

08.04 uur: Ten Boer in de ochtend

Er was een sporthal beschikbaar, maar daar hebben maar drie mensen geslapen. Uiteindelijk zijn het vooral de militairen en de hulpverleners die in de sporthal hebben overnacht, constateert verslaggever Roel Pauw. Veel bewoners hebben onderdak gevonden bij vrienden en familie.

07.48 uur: Zwakke dijken verstevigd

De waterschappen in Groningen en Friesland hebben ook vannacht hun handen vol gehad aan de hoge waterstand. Hoewel het grootste gevaar al was geweken, gingen de dijkinspecties de hele nacht door. Op verschillende plekken zijn zwakke dijken verstevigd. Zo werd bij Vriescheloo met zandzakken voorkomen dat een dijk zou verzakken en landbouwgrond zou onderstromen.

07.45: Verzadigde kades

Kades zijn verzadigd na een aantal dagen flinke waterkracht, dus daar moet voorzichtig mee worden omgegaan, zegt het Waterschap Hunze en Aa's. Gisteren werden de kades geïnspecteerd met F16's, daaruit kwamen knelpunten naar voren die bij het waterschap al bekend waren. Er worden extra dijkinspecties uitgevoerd. Als er lekkages zijn, worden er meteen zandzakken gelegd.

07.40 uur: Water naar zee afgevoerd

Er wordt er zoveel mogelijk water naar zee afgevoerd; onder meer bij Lauwersoog werden om 01.00 uur vannacht de sluizen volledig opengezet. Het waterpeil in het Lauwersmeer moest zo een halve meter zakken. Het Waterschap waarschuwt dat het waterpeil ook niet te snel kan zakken, omdat het plotseling wegvallen van de waterdruk kades instabiel kan maken.

07.35 uur: Water uit Eemskanaal

In Delfzijl werd water uit het Eemskanaal weggesluisd naar de Dollard, vertelt Jan van der Laan, woordvoerder van Waterschap Hunze en Aa's.

07.30 uur: Eemskanaaldijk nog niet stabiel

De dijk van het Eemskanaal tussen Garmerwolde en Woltersum is nog niet stabiel. Zo'n 800 omwonenden hebben de nacht elders doorgebracht. Om het waterpeil in het kanaal te laten zakken, wordt er zoveel mogelijk water in zee geloosd. Tussen de spuiperioden door stijgt het niveau echter weer. Dat leidt ook tot een waterbeweging in het dijklichaam, die de stabiliteit van de dijk verder aantast.

07.14 uur: Weinig mensen in opvang

Van de 800 geëvacueerde bewoners uit de dorpen aan het Eemskanaal hebben maar een stuk of drie de nacht hoeven doorbrengen in de opvang die de gemeente had geregeld. Veel anderen konden bij familie of vrienden terecht. De gemeente zegt blij te zijn dat zoveel mensen een slaapplek hebben aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl