NOS NieuwsAangepast

Evacués vannacht nog niet naar huis

De 800 mensen die vanochtend werden geëvacueerd uit dorpen langs het Eemskanaal in Groningen, mogen vannacht niet naar huis. De dijken zijn nog te instabiel.

Morgen wordt bekeken of het dan wel veilig is, maar het water blijft volgens de voorzitter van de veiligheidsregio, de Groningse burgemeester Rehwinkel, een groot probleem.

Dijk

De evacuatie van zo'n 4000 koeien en schapen is nog aan de gang. De evacuatie is nodig, omdat er water door een dijk van het Eemskanaal bij Woltersum loopt.

De problemen bij de Tolberter Petten zijn voorbij. De noodverordening daar is ingetrokken.

F-16

Groningen heeft de hulp ingeroepen van de luchtmacht om het hoge water in kaart te brengen. Een F-16 met aan boord infraroodcamera's heeft over het gebied rond het Winschoterdiep en het Eemskanaal gevlogen.

Met de camera's uit de F-16 is te zien of de bodem verzadigd is door het hoge water en of de dijken het gaan houden. Defensie gebruikt hiervoor dezelfde apparatuur als waarmee in Afghanistan bermbommen worden opgespoord. Het waterschap is de beelden nu aan het onderzoeken.

De Groningse waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest hebben de hele middag gespuid op zee. Daardoor is het waterpeil langzaam gezakt. Rond 18.30 uur moesten de waterschappen stoppen met spuien, omdat het vloed werd.

Dordrecht

In Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hebben vannacht tientallen woningen met wateroverlast te maken gekregen. De brandweer heeft kelders en woningen leeggepompt. Vannacht steeg het water in Dordrecht naar het hoogste punt, tussen de 2,35 en 2,40 meter boven NAP.

Op verscheidene plaatsen langs de Maas in Noord-Limburg zijn uit voorzorg demonteerbare dijken geplaatst, onder meer bij Steyl, Venlo, Blerick en Arcen. Verder zijn, waar nodig, mondingen van beken afgesloten en pompen neergezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl