NOS NieuwsAangepast

Obama kondigt nieuwe strategie leger aan

Het Amerikaanse leger zal de komende jaren kleiner worden, kondigde president Obama aan. "Ons leger zal inkrimpen, maar de wereld moet weten dat de Verenigde Staten zijn militaire superioriteit zullen behouden", zei hij.

"Nu de oorlogen in Irak en Afghanistan ten einde komen en we onze krijgsmacht opnieuw vormgeven, zullen we ervoor zorgen dat ons leger alert, flexibel en voorbereid is op alle mogelijke incidenten", zei Obama.

Bezuinigingen

De president ziet zich door ingrijpende bezuinigingen genoodzaakt flink te snijden in het defensieapparaat. De komende tien jaar moet er bijna 500 miljard dollar worden bezuinigd, zo'n 380 miljard euro.

"We hebben de mogelijkheid en de verantwoordelijkheid om vooruit te kijken naar de krijgsmacht die we in de toekomst nodig hebben", zei Obama. "Tegelijkertijd moeten we ook onze economie versterken, die de fundering vormt van onze kracht in de wereld. Dat betekent dat we ook onze overheidsfinanciën op orde moeten brengen."

Begroting

Het is in de toekomst niet meer nodig om twee grote landoorlogen te kunnen voeren, vindt hij. Dat was voorheen een leidend principe van het ministerie van Defensie.

Wat de bezuinigingen precies gaan inhouden, wordt volgende maand bekend. Dan presenteert Obama de defensiebegroting voor volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl