NOS NieuwsAangepast

China schrikt van drakenpostzegel

Het nieuwe ontwerp voor een postzegel ter ere van het jaar van de draak is in China niet goed gevallen. Veel Chinezen vinden de afbeelding angstaanjagend en zeggen dat er een verkeerde boodschap van uitgaat.

De zegels zijn sinds vandaag in omloop om het nieuwe jaar te vieren dat 26 januari begint. Critici vinden de draak echter veel te intimiderend. Het dier zou daarmee de verkeerde boodschap sturen aan de ontvanger.

"Ik schrok me rot toen ik het ontwerp zag", reageert iemand online.

Buitenlandpolitiek

Omdat de draak symbool staat voor China zou de postzegel ook internationaal de verkeerde boodschap sturen. China gebruikt het liefst de knuffelige pandabeer als symbool richting het buitenland, maar de woeste draak roept nu juist associaties op met de harde kant van de Chinese buitenlandpolitiek, waarbij buurlanden onder druk gezet worden.

"Ze moeten hier maar het symbool voor het minister van Buitenlandse Zaken van maken", grapten critici.

Aaibaar

Chen Shaohua, de ontwerper van de zegel, zegt dat hij veel negatief commentaar heeft gekregen. Hij wilde juist dat de beeltenis China's zelfvertrouwen op het wereldtoneel zou uitstralen. Bovendien: "De dieren van de Chinese kalender worden gebruikt om kwade geesten te verdrijven, dus dat mag best een stoer plaatje zijn."

Een woordvoerder van een Chinese filatelistenvereniging denkt dat het misschien een kwestie van gewenning is, na postzegels van het konijn en de tijger. "Bij de vorige postzegels ging om dieren die meer aaibaar waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl