NOS NieuwsAangepast

Evacuatie Groningen wegens hoogwater

In Groningen dreigt een polder onder water te lopen door het hoge water. Het gaat om de polder Tolberterpetten bij de plaats Leek.

De brandweer sluit niet uit dat de dijk van de polder het begeeft als het water eroverheen spoelt. Daarom zijn inwoners van de polder gevraagd het gebied te verlaten.

Voor de bewoners van het gebied is een informatienummer geopend: 0594 - 551.561.

85 bewoners van vijftien boerderijen in de polder zijn geëvacueerd. Nu wordt geprobeerd ook de dieren van de boerderijen in veiligheid te brengen.

De gemeente Leek heeft twee leegstaande boerderijen buiten het gebied klaargemaakt om het vee van hobbyboeren op te vangen. Grotere bedrijven moeten zelf onderdak regelen bij collega's.

Achterblijvers

De brandweer noemde de kans op een dijkdoorbraak in eerste instantie aannemelijk, maar is inmiddels minder bezorgd. Wel wordt er rekening mee gehouden dat er water over de dijk heen komt. Rond 11.00 uur is het kritieke moment.

Sommige boeren hebben besloten achter te blijven om bij hun vee te zijn. Omdat het om een vrijwillige evacuatie gaat, is dat mogelijk.

De burgermeester van Groningen heeft mensen met klem opgeroepen geen kijkje te gaan nemen in het getroffen gebied, omdat dan de hulpdiensten worden gehinderd.

Lauwersmeer

De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen. Ondanks dat daalt de waterstand nog onvoldoende. Door de slechte weersomstandigheden lukt het niet om genoeg water af te voeren. Bij Lauwersoog is bij een van de laagste delen van het Lauwersmeer een nooddijk van 700 meter aangebracht. Voor de dijk werden zand, plastic en zandzakken aangevoerd.

Het Groninger museum wordt vandaag niet ontruimd. Eerder werd nog rekening gehouden met een ontruiming van de exposities in de laaggelegen zalen. Het water staat tot de ramen van het gebouw.

Maeslandkering

Rijkswaterstaat heeft voor een deel van de kuststrook een waarschuwing voor hoog water afgegeven. Het gaat om de sector West-Holland, de strook tussen Goeree-Overflakkee en Callantsoog.

Door de noordwesterstorm zal het water rond het middaguur een stand bereiken van 2,30 meter, denkt Rijkswaterstaat. Alarmerend of uitzonderlijk is de situatie niet. Die waterstand komt ongeveer eens in de twee jaar voor.

De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg hoeft vermoedelijk niet dicht. Bij Rotterdam wordt een waterstand van 2,40 meter boven NAP verwacht en de kering moet pas dicht bij 3 meter boven NAP.

De waterkering in de Hollandsche IJssel tussen Cappele aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is sinds gisteren gesloten. De verwachting is dat de kering tot morgen dicht blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl