NOS NieuwsAangepast

McCain spreekt steun uit voor Romney

Mitt Romney heeft een opmerkelijke steunbetuiging gekregen, van John McCain, de man met wie hij vier jaar geleden een bittere strijd voerde om de nominatie. En verloor. De beide mannen zijn sinds de race van 2008 geen vrienden, maar zetten vandaag even de gevoeligheden opzij voor de grotere zaak: het terugwinnen van het Witte Huis voor de Republikeinen. In 2008 verloor McCain van Obama.

Romney aanvaardde de steun van McCain New Hampshire. In deze noordoostelijke staat vindt op 10 januari de eerste echte voorverkiezing plaats. Iowa hield een caucus. Romney is van plan om in New Hampshire 264.000 dollar aan tv-spotjes uit te geven.

Transportkosten

Dat is véél meer dan de magere 16.000 dollar die de nummer twee in Iowa, Rick Santorum, kan besteden. Er gaan zelfs verhalen dat Santorum moeite heeft om de transportkosten van zijn hele campagneteam op te hoesten.

Wat ook voor Romney pleit is dat de kiezers in New Hampshire een stuk gematigder zijn dan in Iowa. Het conservatieve Iowa was min of meer een thuiswedstrijd voor eveneens conservatieve Santorum. Het progressievere New Hampshire wordt een lastige uitwedstrijd voor Santorum. Bovendien is Romney gouverneur geweest in Massachusetts, een buurstaat van New Hampshire.

Gingrich

Intussen is Newt Gingrich, die weinig klaarspeelde in Iowa, ook in New Hampshire aangekomen. Hij beloofde dat hij zijn rivalen harder gaat aanvallen. Met nieuwe debatten op komst kan dat nog het nodige vuurwerk opleveren. Gingrich ging onderuit door een reeks negatieve filmpjes uit het Romney-kamp.

Ook de andere kandidaten zijn inmiddels in New Hampshire aangekomen, of onderweg. De komende dagen zullen zij weer tientallen toespraken houden, honderden handen schudden, slecht eten en weinig slapen. Het tweede bedrijf van het Amerikaanse verkiezingscircus is begonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl