NOS NieuwsAangepast

Oorzaak val sluisdeur nog onduidelijk

Rijkswaterstaat heeft de oorzaak van het ongeluk met een sluisdeur in het Twentekanaal nog niet achterhaald. Bij Eefde viel gisteren een sluisdeur van 90.000 kilo naar beneden. Daardoor is het binnenvaartverkeer op het Twentekanaal gestremd.

"Pas als we weten wat de oorzaak is, kunnen we aan repareren denken", zegt Jan Huurman van Rijkswaterstaat. "Als de oorzaak bekend is, kunnen we de rommel opruimen. Dan moet bekeken worden of er schade is aan bijvoorbeeld de hangsystemen. Zijn de juiste onderdelen dan beschikbaar? Dat soort vragen."

Vanochtend kon hij nog niet zeggen wie er als laatste aan de bewuste sluisdeur heeft gewerkt. Hoe groot de schade is, kon hij eveneens nog niet zeggen.

Gedupeerd

Bedrijven als Akzo (zout), bierbrouwer Grolsch, veevoerfabriek Forfarmer in Lochem, Container Terminal Twente en afvalverwerker Twence worden gedupeerd. Hun aan- en afvoer via het kanaal is gestremd. "Wij wijken nu uit naar binnenvaartterminals in Emmerich en Nijmegen en we maken meer gebruik van wegvervoer", zegt een woordvoerder van Grolsch. "De levering aan onze klanten loopt geen gevaar."

Volgens directeur Gerco Linthorst van de Container Terminal Twente loopt de schade alleen voor zijn bedrijf al in de tonnen. "Je moet alternatieven verzinnen. Voor een schip heb je toch al gauw zeventig, tachtig vrachtwagens nodig."

Het wegtransport via de A1 en A35 zal door het ongeluk met de sluisdeur de komende dagen fors toenemen, is de verwachting. Over het Twentekanaal varen jaarlijks 17.000 schepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl