NOS NieuwsAangepast

Toename zelfmoord Italië door crisis

In Italië is de afgelopen jaren het aantal zelfmoorden flink toegenomen Dat blijkt uit een onderzoek van Eures, het Europese netwerk voor werkgelegenheid. Volgens de onderzoekers is de toename vooral te wijten aan de gevolgen van de economische crisis.

In 2009 waren er in Italië 2986 gevallen van zelfdoding tegenover 2828 in 2008, een stijging van 5,6 procent. Die toename betrof vooral de mannelijke bevolking: 2343 in plaats van 2197. De zelfmoorden komen met name voor onder ouderen.

Volgens de onderzoekers is er een verband te leggen met de economische crisis die in 2008 zijn intrede deed. Het aantal zelfmoorden onder werklozen steeg van 260 in 2008 naar 357 in 2009. Ook het aantal mensen dat uit het leven stapte om economische redenen zou zijn gestegen.

Het afgelopen jaar is er een stijging gesignaleerd van het aantal zelfmoorden onder werkgevers en ondernemers. Vier dagen geleden beroofde een Italiaanse autodealer zichzelf van het leven, omdat hij het niet aankon zijn werknemers te moeten ontslaan om zijn bedrijf te redden.

Europa

Niet alleen in Italië nam het aantal zelfdodingen toe. Engelse en Amerikaans sociologen meldden vorig jaar in een artikel in het medische blad The Lancet dat het aantal zelfmoorden in Europa als het gevolg van de economische crisis sterk was gestegen.

Uit het onderzoek bleek dat het aantal zelfmoorden in de onderzochte landen tussen de 5 en 17 procent steeg tussen 2007 en 2009. Vooral landen die sterk waren getroffen door de crisis lieten een grote stijging zien. In Griekenland steeg het aantal zelfdodingen met 17 procent en in Ierland met 13 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl