NOS NieuwsAangepast

Christenvervolging ergst in Noord-Korea

Nog altijd worden nergens ter wereld christenen zo hevig vervolgd als in Noord-Korea. Dat zegt de organisatie Open Doors, die elk jaar een Ranglijst Christenvervolging samenstelt.

Noord-Korea staat voor het tiende jaar op rij bovenaan. Het communistische land houdt 50.000 tot 70.000 christenen vast in strafkampen omdat ze weigeren de leiders als goden te aanbidden, zegt Open Doors.

De organisatie zegt dat het nog te vroeg is om vast te stellen wat voor invloed de dood van Kim Jong-il op de onderdrukking heeft, maar Open Doors verwacht dat de nieuwe leider Kim Jong-un de lijn van zijn overleden vader voortzet.

'Arabische winter'

De andere landen in de top-10 zijn moslimlanden. Zo staat Afghanistan staat op twee en Saudi-Arabië op drie. In de top-50 staan 38 moslimlanden

Volgens de organisatie leidden de opstanden in de Arabische wereld tot veel onrust voor christenen daar. Zo werden in Egypte koptische kerken aangevallen.

"De Arabische Lente is eerder een Arabische Winter voor veel christenen geworden, omdat velen worden vervolgd voor hun geloof", stelt een woordvoerder.

Sudan gestegen

Een van de grootste stijgers in de lijst is Sudan. Het land steeg negentien plaatsen naar nummer 16 op de ranglijst. Dat komt voornamelijk door de afscheiding van het christelijke Zuid-Sudan. Daardoor is het in Sudan nog moeilijker geworden voor christenen.

De ranglijst wordt samengesteld op basis van ervaringen van medewerkers van Open Doors in het veld en de mening van experts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl