NOS NieuwsAangepast

Fotofinish Romney en Santorum in Iowa

De Republikeinse voorverkiezingen in Iowa zijn uitgelopen op een fotofinish van twee kandidaten. Toen vanmorgen om 8.30 alle stemmen geteld waren, bleek Mitt Romney slechts acht stemmen meer te hebben dan Rick Santorum. Dat is de kleinste marge waarmee de eerste voorverkiezing ooit werd beslist.

Beiden hebben daarmee een kwart van de stemmen binnengehaald: 30.015 voor Romney en 30.007 voor Santorum. Ron Paul volgt op de derde plaats met ongeveer 21 procent.

Met de uitslag kunnen beide mannen een overwinning claimen. Dat de gematigde Republikein Romney zich staande wist te houden in het conservatieve Iowa is voor hem een opsteker. Door op het juiste moment te pieken zal Santorum veel media-aandacht krijgen.

Santorum lijkt hiermee de strijd om de gelovige kiezer te hebben gewonnen, aangezien zijn directe tegenstanders Perry en Bachmann nog niet eens de helft van zijn aantal stemmen haalden. Hoewel hij maandenlang op slechts enkele procenten stond in de peilingen, is hij daarmee in één klap uitgegroeid tot een belangrijke tegenstander van Romney.

Momentum

Het zal overigens zeer de vraag zijn of Santorum dat momentum kan vasthouden. Hij heeft veel minder geld dan Romney en veel kiezers bij de volgende voorverkiezing, in New Hampshire, zullen zijn standpunten te rechts vinden. Zo is hij fel tegenstander van abortus en het homohuwelijk.

Bij zijn overwinningstoespraak zei Santorum daar niet bang voor te zijn: "Mijn boodschap is niet alleen voor Iowa of New Hampshire bedoeld. Mijn boodschap zal mensen in het hele land aanspreken".

Pijlen op Obama

Romney op zijn beurt richtte vooral zijn pijlen op Obama, "een prima kerel, maar het is hem gewoon te veel". Romney herinnerde eraan hoe Obama vier jaar geleden won in Iowa. "Het verschil tussen wat hij toen beloofde en nu heeft waargemaakt, is enorm."

De kandidaat die het toen opnam tegen Obama, John McCain, zal later vandaag officieel zijn steun uitspreken voor Romney op een campagnebijeenkomst in New Hampshire. Dat bevestigen bronnen in verschillende Amerikaanse media. Romney en McCain voerden in 2008 een verbeten strijd om de Republikeinse nominatie.

Graadmeter

Ruim 122.000 leden van de Republikeinse partij kwamen opdagen om te stemmen in Iowa, de eerste staat waar de Republikeinse voorverkiezingen plaatsvinden. De andere 49 staten volgen de komende maanden.

Iowa is een relatief kleine staat met maar weinig gedelegeerden voor de Republikeinse conventie, maar de uitslag geldt als belangrijke graadmeter voor het verdere verloop van de race.

De Democratische partij houdt dit jaar geen voorverkiezingen, omdat er zich geen tegenstanders voor president Obama hebben gemeld.

Einduitslag:

KandidaatUitslag Iowa Mitt Romney24,6% Rick Santorum24,5% Ron Paul21,4%Newt Gingrich13,3%Rick Perry10,3%Michele Bachmann5,0%Jon Huntsman 0,6%

In een eerste reactie op de uitslag liet Newt Gingrich weten dat de uitslag voor hem tegenviel als gevolg van de negatieve spotjes die over hem werden uitgezonden. Hij noemde daarbij niet de naam van Mitt Romney, van wie die advertenties afkomstig waren.

Enkele weken geleden nog had Gingrich een flinke voorsprong in de peilingen, maar die verdween de afgelopen dagen.

Terug naar Texas

Rick Perry zei in een eerste reactie dat hij "terug naar Texas" gaat om zijn campagne te overdenken. Hij zei niet dat hij stopt. Gisteren werd bekend dat hij fors veel reclamezendtijd had gekocht in South Carolina, waar eind deze maand voorverkiezingen worden gehouden.

Michele Bachmann reageerde ook al snel. Zij won afgelopen zomer een eerste onofficiële verkiezing in Iowa en deed het nu veel slechter dan toen, maar ze sprak met geen woord over de vraag of ze haar campagne voort gaat zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl