NOS NieuwsAangepast

Aantal verslaafde bejaarden neemt toe

De verslavingszorg krijgt steeds vaker te maken met ouderen en bejaarden. Volgens IVZ Verslavingszorg zijn er nu zo'n 12.000 verslaafden van 55 jaar en ouder in Nederland. De grootste groep is verslaafd aan alcohol, maar er zijn ook een paar duizend opiaatverslaafden.

Bejaarden met een alcoholverslaving kunnen meestal wel terecht in de reguliere bejaardenhuizen, maar voor de oudere junkies geldt dat niet. In de bejaardenhuizen mogen namelijk geen (hard)drugs worden gebruikt. Daarnaast zijn junks volgens verslavingsdeskundigen vaak betrokken bij diefstallen; ze stelen de portemonnees van de andere bejaarden.

Woodstock

In Den Haag is voor de oudere verslaafden een speciaal bejaardenhuis opgericht. In Woodstock wonen 33 oudere (40-plus) verslaafden. Ze gebruiken al meer dan tien jaar, hebben verschillende malen zonder succes geprobeerd af te kicken en kampen met lichamelijke beperkingen.

Er wordt niet geprobeerd de bewoners te genezen. Op de eigen kamer mogen ze gebruiken wat ze willen. Dat varieert van heroïne en cocaïne tot cannabis of medicijnen. Het idee achter Woodstock is dat de verslaafden hier rust en veiligheid vinden en daardoor ook minder crimineel en overlastgevend zijn.

Klassieke harddrugs

De bewoners mogen er tot hun dood blijven wonen. Omdat veel oudere drugsverslaafden ernstige gezondheidsklachten hebben, worden ze vaak niet veel ouder dan 70 jaar.

Volgens IVZ verslavingszorg zal het aantal oudere verslaafden de komende jaren toenemen, hoewel het aantal verslaafden aan klassieke harddrugs als heroïne en cocaïne de laatste jaren juist afneemt. De jongeren van tegenwoordig zijn verslaafd aan andere dingen. Zo is de hulpvraag van cannabis- GHB- en medicijnverslaafden de laatste jaren juist toegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl