Schade door harde wind

Brandweer bij de beschadigde daken in Breda»
Brandweer bij de beschadigde daken in Breda Luuk Koenen / NOS Ooggetuige

Het stormachtige weer van vandaag heeft vooral in Noord-Holland, Friesland en Groningen problemen veroorzaakt. Het waren voornamelijk kleine incidenten, zoals omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen.

Ook in andere plaatsen ontstond schade. In Vinkeveen sloeg een omgewaaide boom een gat in het dak van een oude smederij. Het pand staat op de monumentenlijst.

Bij verzekeraar Interpolis zijn tot nu toe 200 schademeldingen binnengekomen, vooral uit het noordwesten van Nederland en uit Gelderland en Noord-Brabant. De meeste schade is veroorzaakt door afgebroken takken. Interpolis verwacht dat het aantal meldingen nog zal toenemen. Er zijn extra medewerkers ingezet om de meldingen te verwerken en de openingstijden zijn verlengd tot vanavond 20.00 uur.

Luchthaven

Schiphol had geen grote problemen door de wind. Wel waren er annuleringen van vluchten uit en naar Groot-Brittannië. Dat land had ook veel last van de storm.

Het treinverkeer heeft wel last gehad van de harde wind. Door een omgevallen boom heeft het treinverkeer tussen Deurne en Helmond enkele uren stilgelegen. Ook tussen Woerden en Bodegraven reden vanmiddag en een deel van de avond geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding.

Code Oranje

In Nederland zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De wind is inmiddels in kracht afgenomen.

Het KNMI gaf vanmorgen voor de provincies Noord-Holland en Friesland de code oranje af. De hele middag waren er windstoten van tussen de 100 en 120 kilometer per uur. De waarschuwing werd rond 17.00 uur door het KNMI ingetrokken. In de kustprovincies kan de wind nog de hele avond aanhouden.

Voor het weer zijn er vier kleurcodes; code oranje is de op één na hoogste. Alleen bij code rood zijn de omstandigheden gevaarlijker, dan geeft het KNMI een weeralarm af. Code oranje komt gemiddeld enkele keren per jaar voor.

Automobilisten

Rijkswaterstaat waarschuwde 's middags weggebruikers voor gevaarlijke rijomstandigheden en adviseerde automobilisten om de actuele weers- en verkeerssituatie in de gaten te houden via internet, radio, teletekst, navigatiesysteem en borden boven de weg. En de ANWB zei dat automobilisten met een aanhanger beter konden wachten tot de storm voorbij was.

Ook viel er vandaag veel regen, net als in de afgelopen weken. De waterstand in rivieren, sloten en beken flink is daardoor flink toegenomen. In Friesland heeft het waterschap alle gemalen aangezet. Ook het Woudagemaal draait op volle toeren. Dit is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Deel deze pagina

Video

  • video Schade door storm in Noord-Nederland De storm die over Nederland trok, heeft op sommige plaatsen veel overlast veroorzaakt. Aan het einde van de... ochtend nam de wind toe met zeer harde windvlagen tot 120 kilometer per uur. Dakpannen en takken raakten los.
  • video Binnenlands weerbericht 3 januari 2012 Binnenlands weerbericht 3 januari 2012 met Gerrit Hiemstra.
  • video Twee doden in Engeland door storm Niet alleen in Nederland raasde een storm over het land, ook België, Denemarken en Groot-Brittannië hadden... er last van. In Engeland vielen door het noodweer twee doden.

Audio

  • Boom op de weg bij Edam door storm Storm vandaag en met name in het noorden van het land waren er problemen. Dat merkte ook verslaggever Jeroen Wollaars, onderweg op... de provinciale weg Edam-Oosthuizen in Noord-Holland. Daar viel een boom op de weg. Achter die boom een enorme file met vooraan een bus op weg naar Amsterdam.
  • Weerman Gerrit Hiemstra: de storm is voorbij Weerman Gerrit Hiemstra vertelt over het weer, of liever gezegd over de storm.
  • Overlast storm vooral in Noord-Nederland Het waait hard en dat leidt met name in het noorden van het land her en der tot wat problemen. U hoort Mischa de Bruijn van... Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, George Kuntz, regionaal commandant bij de hulpverleningsdienst Friesland en Maarten van Wieringen van de Hulpverleningsdienst Groningen.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6575 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 130 keer afgespeeld

Meer video en audio