NOS NieuwsAangepast

Internet verandert leven achter het stuur

Deze week in het Radio 1 Journaal een serie over trendwatchers. Mensen die de halve wereld afreizen op zoek naar nieuwe trends in bijvoorbeeld de horeca, de detailhandel en de autobusiness. Wat is hip in het buitenland en zal, mogelijk snel of over enkele jaren, in Nederland worden geïntroduceerd? Vandaag deel 2: internet in de auto.

Internet gaat een steeds grotere rol spelen in de auto. Het leven van de automobilist zal dan ook veranderen, zegt Adrian van Hooijdonk, design-directeur van BMW, Rolls-Royce en Mini. Hij leidt ontwerpstudio's in München, Californië en Singapore. Om een voorbeeld te noemen: via internet staat de auto in verbinding met andere auto's op de weg. "Binnenkort kunnen we daaruit de verkeersinformatie halen. Nu komt die informatie uit camera's die aan viaducten hangen, in de toekomst wordt met internet de snelheid van de verkeersdeelnemers gemeten."

Musea

De auto kan dankzij internet ook gevaar zien aankomen, zegt Van Hooijdonk. "Zodat je als bestuurder op tijd kunt remmen. En doe je dat niet, dan doet de auto dat zelf.'' De navigatiesystemen zoals we die nu kennen, zijn volgens Van Hooijdonk nog maar het begin. "Als je een stad nadert, kun je straks allerlei informatie krijgen over die stad, zoals restaurants en musea. Met een druk op de knop bestel je kaartjes voor een tentoonstelling. Die worden dan geladen op je mobiele telefoon, terwijl er een parkeerplaats voor de auto wordt gezocht.''

Voorruit

Het wordt volgens Van Hooijdonk spannend hoe de informatie die via internet in de auto komt, wordt "uitgeserveerd" aan de rijder en passagiers. "Op dit moment, vraag niet hoe, zijn we met internet al in de auto bezig, maar dat is niet zo veilig. We moeten het zo in de auto integreren dat het niet afleidt. Ik denk dat we een spannende tijd tegemoet gaan voordat we weten hoe de industriële standaard eruit gaat zien." Dat de voorruit van de auto daar een grote rol in zal spelen, staat wel vast. Nu al projecteren we de snelheid op het glas, zegt Van Hooijdonk. Hij ziet het voor zich dat er ooit een pijl over de voorruit zal bewegen die de weg wijst naar de bestemming. "Dan komen de werkelijkheid en het virtuele leven bij elkaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl