NOS NieuwsAangepast

President Wulff opnieuw in opspraak

De Duitse president Wulff is opnieuw in opspraak. Niet alleen had hij een politiek gevoelige privélening afgesloten, hij probeerde in december berichten daarover met dreigementen uit de pers te houden.

Wulff belde de uitgever van de Bild toen die krant op het punt stond te publiceren over de lening. Om de publicatie te verhinderen, dreigde hij de krant de oorlog te verklaren en zei dat hij een aanklacht zou indienen tegen de Bild-journalisten.

Volgens Duitse media zou Wulff hebben gesproken van een "definitieve breuk" met de uitgever als dit "ongelofelijke" verhaal gepubliceerd zou worden.

Niet gelogen

Bild liet zich niet tegenhouden en meldde dat Wulff in 2008 tegen een gunstige rente een half miljoen euro had geleend van een ondernemersechtpaar.

In 2010 kwamen de eerste berichten over de lening naar buiten. Wulff was toen nog premier van de deelstaat Nedersaksen. In het parlement werd hij over de zaak ondervraagd. Hij ontkende dat hij een zakelijke relatie had met de ondernemer.

Bild heeft sinds die tijd via verschillende rechtszaken proberen achterhalen van wie Wulff dan wèl de half miljoen euro had geleend. Uiteindelijk bleek het de vrouw van de ondernemer te zijn. Formeel had Wulff dus niet gelogen tegen het parlement. Maar de publicatie in Bild bracht hem wel in een moeilijke positie.

Spijt

Na het artikel in Bild betuigde Wulff spijt over de lening. Enkele dagen later bood hij ook privé excuses aan voor de toon die hij had aangeslagen tegen Bild.

Een woordvoerder van Wulff laat vandaag weten dat de president niet ingaat op persoonlijke telefoongesprekken. De president laat wel weten de persvrijheid hoog in het vaandel te hebben staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl