NOS NieuwsAangepast

Chemie-Pack wil rapport verbieden

Door verslaggevers Hugo van der Parre en Henrik-Willem Hofs

Chemie-Pack spant een kort geding aan tegen de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het bedrijf, dat begin 2011 in Moerdijk in vlammen opging, wil de publicatie van het rapport over de brand tegenhouden. Dat rapport moet eind deze maand verschijnen.

Het is voor het eerst dat via de rechter geprobeerd wordt de publicatie van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid tegen te houden.

Volgens Chemie-Pack staan er tientallen feitelijke fouten in het concept die allemaal aangepast moeten worden. Het bedrijf heeft het liefst dat de rechter de Onderzoeksraad verbiedt het rapport over Chemie-Pack te publiceren in deze vorm. Als de rechter zover niet wil gaan, eist het bedrijf drie maanden tijd om alle vermeende fouten te kunnen weerleggen.

Integraal

Chemie-Pack maakt ook bezwaar tegen het gebruik van processen-verbaal uit de strafzaak in het rapport. De Onderzoeksraad baseert een aantal oordelen op de processen-verbaal, maar daarin staat slechts de opvatting van het Openbaar Ministerie, zonder dat de rechtbank daarover geoordeeld heeft.

De Onderzoeksraad zegt dat iedereen volgens de wet een maand krijgt om te reageren op een concept-rapport. Chemie-Pack heeft zelfs een week extra gekregen. Volgens de Onderzoeksraad worden processen-verbaal nooit integraal opgenomen in een rapport. Het is de Onderzoeksraad niet te doen om de schuldvraag, maar vooral om hiervan te leren voor de toekomst.

Het kort geding dient 11 januari in Den Haag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl