Eerste schoonmaakactie op station Nijmegen

Stakende schoonmakers op station Nijmegen»
Stakende schoonmakers op station Nijmegen NOS

De staking van de schoonmakers is vanavond om 18.30 uur begonnen op station Nijmegen. Het station en de treinen worden niet schoongemaakt. Het is het begin van een landelijke actie rond de schoonmaak-cao.

Volgens FNV Bondgenoten wordt het een "domino-actie" die klein begint en zich uitbreidt. Donderdag houdt de vakbond een grote manifestatie bij een bedrijf in Amsterdam. Welk bedrijf dat is, wil de bond nog niet zeggen.

Wel bekend is dat de schoonmakers zich verzamelen in de Bijlmer en via De Pijp naar het centrum van Amsterdam gaan. Voor de manifestatie hebben zich 2000 schoonmakers opgegeven.

De acties gaan volgens FNV Bondgenoten "niet om luxe, maar om voorstellen die voor de meeste mensen in Nederland tot de normaalste zaak van de wereld behoren". Voorbeelden zijn doorbetaling bij ziekte en meer zekerheid voor tijdelijke krachten. Ook willen de schoonmakers met meer respect behandeld worden.

Loonkosten

Volgens de werkgevers betekenen de eisen van de schoonmakers dat de loonkosten met 12 procent stijgen. Zij willen niet verder gaan dan 3 procent.

In 2010 waren er ook acties van schoonmakers.

Deel deze pagina

Video

Schoonmakers begonnen met staking

Op veel plekken in het land wordt het de komende dagen steeds viezer, want de schoonmakers gaan staken. De aftrap van de actie was... vanavond op het station van Nijmegen.

Audio

  • 'Een jaar lang praten heeft niets opgeleverd' De kans is er dat u zo weer in een wat viezige trein zit. We verplaatsen ons naar Nijmegen, het station. Schoonmakers gaan net als... twee jaar geleden actievoeren. De aftrap was om half zeven. Verslaggever Roel Pauw volgt de actie.
  • Actie schoonmakers begonnen in Nijmegen Vanaf vandaag voeren schoonmakers in heel Nederland actie. Ze willen meer tijd voor hun werk, doorbetaling bij ziekte en meer... respect. Verslaggever Roel Pauw is op het station in Nijmegen.
  • 'Schoonmaakbranche is schijnwereld' Vanaf deze week gaan schoonmakers in het hele land actie voeren voor een andere cao. Het ultimatum dat de bonden daarover aan... brancheorganisatie OSB hadden gesteld, liep op 1 januari af. Volgens FNV Bondgenoten wordt het de grootste actie van de schoonmakers ooit. Ron Meyer, bestuurder bij FNV Bondgenoten en Rob Bongenaar, directeur Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten.

Video en Audio

Meer video en audio