NOS NieuwsAangepast

Bachmann en Romney op campagne in Iowa

Door Jacqueline Eckmann in Iowa

Morgen wordt in de staat Iowa gestemd over de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van eind november. Het zijn de eerste voorverkiezingen in de VS. Volgens de laatste peilingen gaat Mitt Romney aan de leiding en ligt Michele Bachmann ver achter, ondanks intensieve campagnes in haar geboortestaat.

Het is Nieuwjaarsdag en zondag. Deze combinatie zorgt voor een perfect autoloze-zondaggevoel op de totaal verlaten wegen van Iowa. We rijden van het hotel in West Des Moines naar het plaatsje met de mooie naam Oskaloosa. Daar wordt om 10.00 uur in de 'Jubilee Family Church' kandidaat Michele Bachmann verwacht. Ze gaat de ochtenddienst bijwonen en de kerkgangers vertellen over haar geloof.

Kerk

Niet alleen de wegen zijn leeg, ook het landschap. Hier en daar een boerderij en een silo. In Oskaloosa is iets meer leven; een tankstation en wat fastfoodrestaurants langs de weg. Het kerkje met een grijs dak ligt verstopt in een woonwijk. Je zou er bijna voorbijrijden maar de satellietwagen van een tv-station laat zien dat we op de juiste plek zijn.

In het boekje voor de dienst is dit keer een Republikeinse stemwijzer gevoegd, met de standpunten van alle kandidaten over onder meer abortus, belasting en onderwijs. Een mooi voorbeeld van voorverkiezingen in Iowa waar het geloof een belangrijke rol speelt.

Werk

"Komt u uit Nederland?" Een jongeman van rond de 25 kijkt mij vragend aan. Hij blijkt Esra te heten en zegt dat hij vorig jaar september van Nederland naar Oskaloosa verhuisde omdat zijn Amerikaanse vader hier woont. In Nederland werkte hij in de scheepsbouw, maar er was nauwelijks werk. "Dankzij mijn dubbele nationaliteit mag ik hier ook werken", zegt hij.

Zijn Amerikaanse vriendin Carly en haar moeder Mona, zitten naast hem. Normaal gaan zij naar een andere kerk, maar ze zitten nu hier, omdat Bachmann komt. Ze weten nog niet op wie ze gaan stemmen. Carly zegt dat de peilingen geen invloed hebben op haar besluit. Ze wil een moreel sterke kandidaat. Ik vraag haar waarom zij denkt dat Bachmann het nu zo slecht doet in de peilingen. "Kiezers zijn bang voor de autoriteit van een vrouw. Ik vind dat raar, want we hebben nu toch ook een zwarte president."

Bijbel

Moeder Mona vindt het deze keer moeilijker dan ooit. "Vier jaar geleden was het allemaal heel duidelijk, ik stemde op Mike Huckabee. Het lijkt of deze kandidaten nog niet echt een band hebben met de kiezers van Iowa. Wij willen ze eerst echt leren kennen."

Bachmann staat inmiddels op het podium. Ze leest een stukje uit de Bijbel en vertelt enthousiast hoe God in haar leven kwam. Ze is dankbaar voor haar 'godly husband' Marcus waar ze al 33 jaar mee getrouwd is. Marcus kijkt trots toe vanaf de eerste rij.

Buiten staat de grote blauwe campagnebus te wachten om haar naar de volgende locatie te brengen. Ook de pers moet verder. Op naar de volgende kandidaat: Mitt Romney. Om 14.15 uur houdt hij een campagnespeech in een restaurant in het plaatsje Atlantic in west-Iowa.

Glimp

Het is hier stukken kouder en aanzienlijk drukker dan in Oskaloosa. Het parkeerterrein staat vol met satellietwagens. De journalisten staan te dringen om het kleine restaurant binnen te komen. De kiezers zijn duidelijk ondervertegenwoordigd.

De 75-jarige Shirley houdt zich tussen de duwende verslaggevers staande. Ze woont in een boerderij hier 15 minuten vandaan. Ook zij heeft haar keuze nog niet kunnen bepalen. Ze twijfelt nog tussen Gingrich, Santorum en Romney. Gisteren is ze naar een bijeenkomst met Gingrich geweest. "Een goeie spreker en hij heeft veel ervaring. Ik vind het erg moeilijk deze keer." Ze zal waarschijnlijk pas op het allerlaatste moment de knoop doorhakken.

Dan komt Mitt Romney het restaurant binnen. Over de vele hoofden heen valt nog net een glimp van hem op te vangen. Shirley is te klein en kijkt mee op het schermpje van een cameraman. Romney heeft zijn vrouw en zoon meegenomen en belooft de bezoekers een betere toekomst en een efficiëntere regering. "Obama heeft duidelijk gefaald en nu geeft hij het Congres weer de schuld." Bekende verkiezingsretoriek, Shirley knikt goedkeurend. "Ik denk dat hij echt van dit land houdt."

Handenschuddend

De 65-jarige Jerry staat naast haar. Hij is Democraat en zal in november op Obama stemmen. Maar volgens Jerry staat hier de nieuwe president van Amerika. "Het is te laat voor Obama, omdat de toestand van dit land inmiddels te slecht is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl