Wellink: deel Griekse lening kwijt

Nout Wellink»
Nout Wellink NOS

Oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zegt dat de kans groot is dat de eurolanden een deel van hun leningen aan Griekenland moeten afschrijven.

In een interview met Het Financieele Dagblad, dat morgen verschijnt, zegt Wellink dat de bijdrage van de banken aan de redding van Griekenland niet genoeg is. Overheden hebben inmiddels zo'n groot deel van de Griekse staatsschuld gefinancierd dat ze niet buiten schot kunnen blijven, stelt Wellink.

'Niet realistisch'

Nederland heeft tot nu toe 4,7 miljard aan Griekenland geleend en daar komt nog een nieuwe lening van eurolanden bij. Hoe groot het aandeel van Nederland is, is nog niet bekend.

Minister De Jager van Financiën heeft altijd gezegd dat Nederland zijn geld terugkrijgt, maar volgens Wellink is dat niet realistisch. "Als je een steeds groter aandeel in de financiering van de Griekse schuld op je moet nemen, wordt die kans steeds kleiner", zegt de voormalige DNB-topman.

Deel deze pagina

Audio

  • Nout Wellink: kredietten ECB te lang Het geld dat we uitlenen aan Griekenland komt niet allemaal terug. En de ECB heeft de banken te makkelijk geld geleend. Dat vindt... Nout Wellink oud-president van de Nederlandsche Bank.
  • Nout Wellink: sommige winkeliers verhoogden prijs bij invoering euro Tien jaar geleden konden we voor het eerst euro's pinnen. Ook moest iedereen in de winkels met euro's betalen en dat was voor veel... Nederlanders wennen. Nout Wellink was toen president van de Nederlandsche Bank.
  • 'Schulden Griekenland beter kwijtschelden' We moeten rekening houden dat we het geleende geld aan Griekenland, niet terug krijgen, zegt Nout Wellink, de oud-president van De... Nederlandsche Bank. Lans Bovenberg, econoom in Tilburg, reageert.

Video en Audio

Meer video en audio