Gemeente Molenwaard op huisbezoek
Door verslaggever Roel Pauw
De gemeentelijke overheden moeten zo´n 10 procent bezuinigen de komende jaren. Elke gemeente doet dat op haar eigen manier, maar allemaal proberen ze de burger zoveel mogelijk te ontzien. In vier afleveringen leest en hoort u hoe dat uitpakt. Vandaag: de gemeente Molenwaard.
Eigenlijk begon het met ordinaire kinnesinne: waar komt het nieuwe stadhuis van de fusiegemeente Molenwaard. Daar kwamen de fusiepartners Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland dus niet uit. Toen kwam iemand op het lumineuze idee om dan maar helemaal geen gemeentehuis te bouwen. De ambtenaar komt naar u toe en dat het hele jaar door.
Deurbel
Jannie Veen uit Streefkerk heeft Hans Snoek op bezoek. Ze is net verhuisd naar een nieuw appartement, maar ze mist nog de nodige aanpassingen, want door gezondheidsproblemen is ze niet meer zo mobiel. Bovendien heeft ze geen verhuisvergoeding gekregen en dat moet ook nog geregeld worden. Voor mevrouw Veen is het een uitkomst dat er iemand langskomt. Zelf rijdt ze geen auto en met de bus naar het tijdelijke stadhuis in Bleskensgraaf is een onderneming die al gauw zo'n twee uur in beslag neemt.
Hans Snoek komt als wmo-consulent wel vaker bij de mensen thuis, maar dat zal alleen maar meer worden door de nieuwe werkwijze van de gemeente. Dat heeft volgens hem als voordeel dat je zelf ter plekke een inschatting kunt maken van de woonsituatie van mensen. Dat lukt je niet via de telefoon.
Er komt nog wel een kantoor waar de ambtelijke dienst haar taken kan uitvoeren, maar dat zal niet meer zijn dan een backoffice. Een voordeur en een balie zul je er niet vinden. "Het loket", zegt Jan van Ginkel: "dat is je toetsenbord of je deurbel."
Thuisbezorgd
Van Ginkel is de gemeentesecretaris van de nieuwe gemeente Molenwaard. Met ingang van januari 2013 bestaat die pas formeel, maar de ambtelijke diensten van de samenstellende gemeenten zijn al gefuseerd. Een nieuw stadhuis voor een gemeente met zo'n 30.000 inwoners kost al gauw 15 miljoen euro. Nu zijn ze klaar voor een derde daarvan. Of zelfs maar een kwart. "Het is altijd fijn als je tegen de mensen kunt zeggen dat je hun belastinggeld in dienstverlening steekt in plaats van een duur prestigeobject."
Burgemeester Rinus Houtman van de gemeente Nieuw-Lekkerland prijst de zegeningen van internet, want zonder dit soort technische mogelijkheden had het allemaal niet gekund. "Een paspoort zul je natuurlijk nog ergens – op een nader te bepalen plek – moeten afhalen, maar zoiets als een bouwvergunning of een uittreksel uit het geboorteregister vraag je online aan en krijg thuisbezorgd in de brievenbus."
Geen nieuw gemeentehuis in Molenwaard dus. Een heerlijk verhaal in tijden van crisis, want als je burgers ergens over op de kast kunt krijgen dan is het wel dat zìj moeten inleveren, terwijl de gemeente voor miljoenen euro's een nieuw stadhuis laat bouwen.