NOS NieuwsAangepast

Peiling Iowa: snelle opkomst Santorum

In de laatste peiling voor de voorverkiezingen in de staat Iowa staat oud-gouverneur Mitt Romney nog altijd op een lichte voorsprong. Volgens de Des Moines Register, een lokale krant uit de hoofdstad van de staat in het Midden-Westen, kan Romney dinsdag rekenen op 24 procent van de stemmen. Zijn naaste rivaal is Ron Paul, de afgevaardigde uit Texas.

Opvallend in de peiling is de ogenschijnlijke snelle opkomst van Rick Santorum. Die is tijdens de hele campagne voor de Republikeinse nominatie onzichtbaar geweest, maar komt nu als derde uit de bus met 15 procent. Half november stond Santorum nog op zo'n 6 procent. Kennelijk spreekt de aartsconservatieve Santorum toch veel christelijke kiezers aan in Iowa.

Newt Gingrich, die vorige maand nog koploper was, krijgt in de peiling 12 procent, Rick Perry zit daar met 11 procent vlak achter en Michelle Bachmann komt niet verder dan 7 procent. De zevende kandidaat van de Republikeinen, Jon Huntsman, doet niet mee in Iowa.

Onvoorspelbaar

De race om de Republikeinse nominatie is het hele vorige jaar al onvoorspelbaar geweest. Ongeveer elke maand was er wel een nieuwe favoriet bij de kiezers, de enige constante factor was Mitt Romney die altijd net boven de 20 procent scoorde. "In een toch al onvoorspelbare race is dit een enorme verrassing", zei een Republikeise opiniepeiler over de plotselinge opkomst van Santorum.

Hoe de opkomst van Santorum, voormalig senator van Pennsylvania, precies te verklaren is, daarover waren analisten het nog niet over eens. Sommigen wezen erop dat de kiezers alle andere kandidaten hebben gewogen en te licht hebben bevonden. Daardoor zou Santorum als vanzelf zijn komen bovendrijven. Anderen menen dat Santorums klassieke Iowa-aanpak, op de achterbank van een auto kris kras door de staat reizen en veel handen schudden, op het laatste moment toch zijn vruchten lijkt af te werpen.

Caucuses

Dinsdag worden de zogeheten Iowa-caucuses gehouden. Daarbij komen kiezers samen in zaaltjes om elkaar over te halen om op de eigen favoriet te stemmen. De 'first in the nation'-verkiezing wordt altijd met zeer veel belangstelling gevolgd door de media. Wie in Iowa wint, kan de wind in de zeilen krijgen. Toch is succes in Iowa geen garantie voor een sterke race verderop in het voorverkiezingenseizoen.

Overigens houden alleen de Republikeinen caucuses. Bij de Democraten staat de presidentskandidaat al vast: Barack Obama.

Weblog Eelco Bosch van Rosenthal: Iowa: meer dan romantiek?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl