NOS NieuwsAangepast

Britten bekijken gevaar borstimplantaten

Groot-Brittannië laat uitzoeken of borstimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses ook voor Britse vrouwen gevaar kunnen opleveren. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Andrew Lansley bekendgemaakt.

Siliconenimplantaten van het inmiddels failliete Franse bedrijf zijn in veel landen van de markt gehaald, omdat ze kunnen scheuren. Groot-Brittannië had als een van de weinige Europese landen nog niet gereageerd op de kwestie.

De Britse minister maakte zich eerder geen zorgen, omdat er volgens hem geen bewijs was dat de nepborsten een verhoogd risico met zich meebrengen. Maar nu er steeds meer vrouwen zich melden met lekkende siliconenborsten, wil Lansley meer duidelijkheid. Volgens hem spreken veel berichten elkaar tegen en moet er onderzoek naar de gevallen komen.

Advies

De Britse minister heeft een aantal wetenschappers gevraagd een onderzoek te starten. Over een week zullen ze met hun resultaten naar buiten komen. "We doen er alles aan om vrouwen met deze implantaten het best mogelijke advies te geven", zegt Lansley.

En dat advies van de Britse minister is vooralsnog hetzelfde als die van de Nederlandse overheid: je geen zorgen maken. "Het bewijs over heel de wereld laat zien dat er geen abnormale hoeveelheid vrouwen is met problemen", zegt Lansley.

De Britse minister raadt vrouwen met implantaten van Poly Implants Prothèses aan naar hun huisarts of chirurg te gaan als ze zich ongemakkelijk voelen.

Schadelijk

De siliconen die het Franse bedrijf gebruikte, zijn geproduceerd zonder de veiligheidsregels in acht te nemen en kunnen schadelijk zijn als ze in het lichaam terechtkomen. Er waren geruchten dat de vrijkomende stof kankerverwekkend zou zijn, maar dat is niet aangetoond.

Ongeveer 40.000 Britse vrouwen hebben de implantaten van het Franse bedrijf. Wereldwijd zijn er zo'n 300.000 verkocht.

In Nederland zijn ze bij ongeveer duizend vrouwen ingebracht. De Nederlandse autoriteiten adviseren terug naar de kliniek te gaan, waar gekeken wordt of de siliconen er direct uit moeten of later kunnen worden verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl