NOS NieuwsAangepast

Schmallenbergvirus op 27 bedrijven

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vastgesteld dat 27 schapenbedrijven zijn besmet met het Schmallenbergvirus. Sinds 20 december moeten boeren een vermoeden van besmetting melden.

Staatssecretaris Bleker schrijft aan de Tweede Kamer dat meer dan 100 bedrijven zich hebben gemeld. 55 daarvan worden nog onderzocht. Op een aantal bedrijven kon besmetting van het vee niet worden aangetoond. De VWA verwacht dat het aantal besmette bedrijven zal oplopen, als een nieuwe test beschikbaar komt.

Waterhoofd

De eerste besmetting met het relatief nieuwe virus werd op 1 december in Nederland ontdekt. De lammeren die het virus onder de leden hebben, worden geboren met een scheve nek, een waterhoofd of stijve gewrichten. De meesten zijn dood of niet levensvatbaar.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het zeer onwaarschijnlijk dat het virus overdraagbaar is van dier op mens. Strenge hygiënemaatregelen zijn dus niet nodig.

Volgens Bleker lijkt het erop dat het virus verspreid wordt door knutten, kleine vliegjes die ook het blauwtongvirus verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl