NOS NieuwsAangepast

Beurs sluit ruim onder niveau 2009

Voor veel beleggers was 2011 een slecht jaar. De AEX kwam, op de laatste handelsdag van 2011, na twee achtereenvolgende jaren van hogere beurskoersen, ruim uit onder het slot van 335 van 2009.

De beurs sloot de laatste handelsdag licht positief af, maar over heel 2011 ging de AEX-index met ongeveer 12 procent omlaag. De AEX kwam uit op 312,5, terwijl die het jaar was ingegaan op 354 punten.

Zomerse paniek

Het beleggersjaar begon voorspoedig. Half februari bereikte de beursindex met 374 punten de hoogste stand van het jaar.

Het dieptepunt was eind september, bij een stand van 256. In de zomer sloeg de paniek toe, toen de schuldencrisis in volle omvang duidelijk werd. Van de 50 hoofdfondsen boekten er 5 winst. Het gemiddelde rendement was min 13 procent.

Winnaars en verliezers

In de AEX was postbedrijf PostNL veruit de grootste verliezer van 2011. Het aandeel daalde maar liefst 75 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kende een koersverlies van ruim 71 procent en roestvrijstaalfabrikant Aperam leverde dit jaar 65 procent aan beurswaarde in.

Bij de stijgers in de AEX in 2011 stond oliemaatschappij Shell, met een winst van bijna 13 procent. De fabrikant van consumentenproducten Unilever boekte een winst van 12 procent.

De zorgen over de Europese schuldencrisis leidden tot flinke koersdalingen bij de financiële aandelen. Zo verloor ING dit jaar een kwart van zijn waarde en Aegon daalde een derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl