NOS NieuwsAangepast

Wat verandert er in 2012?

Wat voor veranderingen staan er vanaf 1 januari 2012 op stapel? Toeslagen gaan omlaag, in het basispakket wordt geschapt en een aantal boetes gaan omhoog. De belangrijkste wijzigingen, ook die vanaf 1 juli ingaan, staan hier op een rijtje.

Verkeersboetes omhoogDe boetes voor asociale overtredingen stijgen met ongeveer 140 euro per overtreding. Ook te hard rijden in een 30 kilometerzone wordt harder aangepakt. Een boete voor tien kilometer te hard rijden in zo'n gebied stijgt van 54 euro naar 93 euro.Verandering tarieven identiteitsbewijzenEen nieuw paspoort kost maximaal 48,73 euro in plaats van 52,12 euro; een identiteitsbewijs maximaal 43,89 euro en een idenititeitskaart voor jongeren maximaal 30 euro. Dat was 9,22 euro.Spaarloon en levensloop vervaltBruto minimumloon omhoog Het bruto minumumloon voor werknemers vanaf 23 jaar gaat omhoog van 1435,20 naar 1446,60 euro. Door de koppeling met het minimumloon gaan ook andere uitkeringen omhoog, zoals de bijstand, AOW, WW en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag omlaagBewoners met een huur boven de 366,37 euro krijgen minder huurtoeslag. De inkomensgrens voor de zorgtoeslag wordt verlaagd. Alleenstaanden met een jaarinkomen hoger dan 35.050 euro en met partners die meer verdienen dan 51.691 euro krijgen geen zorgtoeslag meer. De bijdrage van de overheid voor de kinderopvang wordt afhankelijk gemaakt van het gezamenlijke inkomen van de ouders. Ook wordt het gekoppeld aan het aantal gewerkte uren van de minst werkende ouder. Veranderingen in de zorgHet kabinet heeft een speciale website waarin alle veranderingen in de zorg zijn aangegeven: www.veranderingenindezorg.nl. De eerste twintig behandelingen bij een fysiotherapeut moeten bijvoorbeeld zelf betaald worden. De maagzuurremmers gaat uit het pakket, behalve voor chronisch gebruik. Geneesmiddelen bij het stoppen met roken wordt niet meer vergoed. De tarieven van tandartsen worden vrijgegeven en het verplicht eigen risico gaat van 170 naar 220 euro.Vakantiedagen vervallen eerderVakantiedagen moeten voortaan worden opgenomen binnen zes maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Langdurig zieken krijgen recht op hetzelfde aantal wettelijke vakantiedagen als niet-zieke werknemers.Inkomensregeling kunstenaars stoptStilleto's, valmessen en vlindermessen verbodenBoetes onterechte uitwonendenbeurs studentenStudenten die thuis wonen, maar een uitwonendenbeurs incasseren, krijgen een boete. Als ze twee keer worden betrapt, wordt hun studiebeurs stopgezet.

In de loop van het jaar staan nog een aantal wijzigingen gepland.

Vanaf 1 juli kan voor alle vragen aan de rijksoverheid gebeld worden met één centraal nummer: 1400.

Op 1 juli komt er een extra huurverhoging van 5 procent voor bewoners die meer dan 43.000 euro verdienen.

Vanaf 1 september gaat op tenminste 40 procent van de snelwegen de maximumsnelheid naar 130 kilometer. Ook wordt er 190 kilometer nieuwe snelweg in gebruik genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl