NOS NieuwsAangepast

Hackers publiceren creditcardinfo

De hackersgroep Anonymous heeft de creditcardgegevens van zo'n driehonderd Nederlanders op internet gezet. Een van de gedupeerden is Tweede Kamerlid Hernandez van de PVV.

De gegevens komen uit de database van Stratfor. Dat is een Amerikaans inlichtingenbedrijf dat onder meer veiligheidsanalyses maakt, vooral voor bedrijven en de overheid.

Anonymous publiceerde eerder deze week al een deel van de gegevens van Stratfor, maar nu staan gegevens van zo'n 860.000 mensen online. Het gaat behalve om creditcardgegevens ook om e-mailadressen, wachtwoorden en adressen. Anonymous dreigt ook 200 gigabyte aan e-mails van Stratfor te publiceren.

Goede doelen

Volgens Joost Schellevis van website Tweakers.net wil Anonymous met deze hack de kwetsbaarheid van Stratfor aantonen.

"Stratfor stuurde mij direct een email toen mijn gegevens openbaar waren gemaakt", zei PVV'er Hernandez tegen NU.nl. "Bij mij zijn voor zo ver ik weet alleen mijn e-mailadres en creditcardgegevens gelekt. Mijn creditcard heb ik direct laten blokkeren."

De hackers zeggen dat ze de gestolen creditcardgegevens hebben gebruikt om een miljoen dollar voor goede doelen op te halen.

Defensieonderdeel

Schellevis denkt niet dat het Tweede Kamerlid er speciaal is uitgepikt door Anonymous. Volgens hem hebben de hackers geen duidelijk aanvalsplan.

Opvallend is wel dat Hernandez in november nog met een voorstel kwam om een defensieonderdeel op te richten dat speciaal is gericht op cyberoorlog. Het voorstel kreeg geen brede steun. "Helaas was alleen mijn partij voor", zei Hernandez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl