NOS NieuwsAangepast

Kubuswoningen in Helmond onderzocht

De directe omwonenden van het theater in Helmond dat gisteravond door brand werd verwoest, kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Ze blijven minstens tot maandag in een hotel.

Bij theater 't Speelhuis staan achttien kubuswoningen van architect Piet Blom. Vier tot zes van de kubuswoningen zijn niet meer bewoonbaar. Bij de andere wordt bouwkundig onderzoek gedaan om te zien of ze nog veilig zijn.

Bewoners van een appartementencomplex dat werd ontruimd, kunnen wel weer naar huis. De bibliotheek naast het theater is gespaard gebleven. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Domino-frame

Architect Piet Blom bouwde in de jaren 70 kubuswoningen in Helmond en Rotterdam. Hij liet zich daarbij inspireren door het 'domino-frame' van de Franse architect Le Corbusier. Bloms basisidee was het bouwen op kolommen, zodat de ruimte onder de bebouwing openbaar kan blijven.

De kubuswoningen vormden samen met theater 't Speelhuis een experimenteel project. Het theater is opgebouwd uit 37 kubussen en bevat drie grote zalen. Daaromheen werden uiteindelijk 18 kubussen gebouwd.

Boven de Blaak en nabij de oude haven in Rotterdam bouwde Blom ook 38 kubuswoningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl