NOS NieuwsAangepast

Brand Russische kernonderzeeër geblust

De grote brand aan boord van een Russische kernonderzeeër is geblust. Zeker negen mensen zijn gewond geraakt. De meesten hadden giftige rook ingeademd.

Het heeft zo'n 20 uur geduurd voordat de brand was geblust. De autoriteiten lieten de duikboot Jekaterinenburg gedeeltelijk onder water zakken om het schip beter te koelen en het vuur zo tegen te gaan.

President Medvedev heeft een onderzoek naar de brand aangekondigd. Hij wil dat wordt bekeken of de veiligheidsmaatregelen zijn nageleefd.

Blusboten

De brand ontstond gisteren tijdens onderhoudswerkzaamheden bij de noordelijke havenstad Moermansk in Rusland. Houten steigers vatten vlam, waarna het vuur oversloeg naar de romp van de boot.

Meer dan honderd brandweermannen hielpen mee om het vuur te bedwingen. Ook zijn er helikopters en blusboten ingezet.

Kernwapens

De kernreactoren van de onderzeeër zijn uitgezet en vormen volgens de autoriteiten geen gevaar. Het ministerie van Rampenbestrijding zegt dat de stralingswaarden in de omgeving van de onderzeeër binnen de normen vallen.

Alle wapens zijn van boord gehaald. Hoeveel er aan boord waren, is niet bekendgemaakt. De Jekaterinenburg kan maximaal zestien kernraketten aan boord hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl