NOS NieuwsAangepast

Vier maanden voor aanvaller Esteban

Wesley van W., de Ajax-hooligan die AZ-doelman Esteban heeft aangevallen, heeft zes maanden cel gekregen waarvan twee voorwaardelijk.

Naast de celstraf moet hij een behandeling ondergaan om van zijn alcoholprobleem af te komen. Ook moet hij zich na zijn vrijlating twee jaar lang melden bij de politie als Ajax, AZ of het Nederlands elftal een wedstrijd speelt.

Dat is de uitspraak van de rechter in een snelrechtprocedure. De straf is milder dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM had tien maanden cel waarvan vier voorwaardelijk geëist.

Persoonlijke excuses

De rechter veroordeelde Van W. voor een poging tot zware mishandeling van de keeper, het betreden van de Arena terwijl hij een stadionverbod had en voor een eerdere mishandeling.

De rechter zei rekening te houden met de beperkte intelligentie van Van W., maar hem toch zwaarder te straffen dan de richtlijnen aangeven. Volgens de rechter heeft Van W. een voetbalwedstrijd "verziekt omwille van een weddenschap".

Wesley van W. zei in de rechtzaal opnieuw heel veel spijt te hebben. Ook bood hij zijn ouders excuses aan, omdat zij tijdelijk hun huis moesten verlaten vanwege bedreigingen. Van W. zei verder dat hij graag nog persoonlijk zijn excuses wil aanbieden aan de AZ-doelman.

'Zo lang mogelijk'

De wedstrijd Ajax-AZ werd 21 december stilgelegd, nadat Wesley van W. de keeper van de Alkmaarders aanviel. Die schopte de fan tweemaal en kreeg een rode kaart. De KNVB heeft die kaart geseponeerd en bepaalde dat de bekerwedstrijd op 19 januari in zijn geheel wordt overgespeeld, zonder publiek.

De nationale voetbalbond is blij met de straf voor Wesley van W. "Het mag voor zich spreken dat de bond van mening is dat dergelijke figuren nooit meer een stadion in zouden mogen", staat op de website. "De KNVB zal er alles aan doen om binnen de afgesproken regels van het civielrechtelijk stadionverbod een zo lang mogelijk stadionverbod op te leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl