NOS NieuwsAangepast

Ron Paul: consequent libertariër

Ron Paul is de enige Republikeinse kandidaat die zich ook in Nederland op belangstelling kan verheugen. Wie Ronpaul.nl intikt, komt op de site terecht van de Stichting Meer Vrijheid. Dat is een stichting die naar eigen zeggen meer persoonlijke en economische vrijheid in Nederland en Vlaanderen nastreeft.

Die ideeën zijn ook twee van de speerpunten van Ron Paul, een Congreslid uit Texas dat al sinds 1978 met onderbrekingen in het Huis van Afgevaardigden zit.

Paul, geboren in 1935 in Pennsylvania en arts van beroep, is een buitenbeentje in het huidige Republikeinse kandidatenveld. Hij is vooral de kandidaat voor het libertarische gedachtengoed, dat in de VS een kleine maar fanatieke aanhang heeft. De Republikeinse nominatie zal hij niet winnen, want daarvoor zijn de standpunten van Paul zelfs voor conservatieve Republikeinen te radicaal.

Non-interventie

Zo wil Paul dat de Verenigde Staten volledig breekt met het buitenlandse beleid dat het land voerde sinds de Tweede Wereldoorlog. Paul vindt dat de VS een non-interventie-politiek moet voeren en zich niet moet bemoeien met de rest van de wereld.

Dat betekent: geen enkele ontwikkelinghulp (ook geen steun voor Israël) en geen militaire interventies waar dan ook. Paul wil dat de VS zijn troepen terugtrekt uit Irak (is inmiddels gebeurd) en Afghanistan. Hij was tegen Amerikaanse betrokkenheid bij de militaire acties in Libië en hij weigert Iran aan te vallen als dat land een kernwapen verwerft, een standpunt dat vrijwel geen enkele Amerikaans politicus zonder meer zal onderschrijven. Paul is wel voor een leidende internationale Amerikaanse rol in het bevorderen van de wereldwijde vrije handel.

Op binnenlands terrein pleit Paul voor een strikte naleving van de Amerikaanse grondwet. In de ogen van Paul - en het libertaire gedachtengoed dat hij vertegenwoordigt - schrijft de grondwet voor dat de federale overheid zich zo min mogelijk met de staten en de burgers moet bemoeien.

Ideoloog

Daaruit volgt volgens Paul bijvoorbeeld dat de federale inkomstenbelastingen drastisch omlaag moeten en dat het federale systeem van banken (Fed) moet worden afgeschaft. Ook vindt Paul dat de overheid zich niet mag bemoeien met de persoonlijke keuzes van burgers. En dus is hij voor het homohuwelijk en voor de vrije keuze voor abortus (hoewel hij persoonlijk tegen abortus is), standpunten waar conservatieve kiezers niets van moeten hebben. Ook stemde hij in 2001 als één van de weinige Congresleden tegen de anti-terreurwetgeving van de Patriot Act. Dat hij daarmee 'onpatriottisch' handelde, deerde Paul niet: hij is consequent ideoloog en van opportunistisch gedraai kan Paul nauwelijks worden beschuldigd.

Door zijn benadrukking van persoonlijke en economische vrijheid wordt Ron Paul wel gezien als de grondlegger van de Tea Party, een groep conservatieve politici die in 2010 het Congres binnenstormde en het sindsdien president Obama en de gematigde Republikeinen knap lastig maakt. Onder die Tea Party-politici bevindt zich zoon Rand Paul, die een leidende rol speelt binnen de beweging.

Ron Paul was al eerder presidentskandidaat: in 1988 voor de Libertarische Partij en in 2008 bij de Republikeinen. Vier jaar geleden verloor hij van John McCain, na een overigens niet al te slecht verlopen campagne. Dit jaar loopt de campagne van Paul zelfs opvallend goed, hoewel dat deels te danken is aan de blunders van zijn tegenstanders. Volgens de peilingen maakt hij zelfs kans om de eerste voorverkiezingen in het conservatieve Iowa (3 januari) te winnen.

Overigens zal Paul dat niet veel helpen. In het progressievere New Hampshire zal Paul een week later (10 januari) waarschijnlijk veel slechter uit de bus komen. Ondanks dat hij niet kan winnen, is Paul - ondanks dat de media hem wel eens niet serieus nemen - een interessante kandidaat, al was het maar omdat hij een consequente ideoloog is en geen opportunist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl