NOS NieuwsAangepast

Vlagtwedde laat Somaliërs in tentenkamp

Het tentenkamp van de uitgeprocedeerde Somaliërs bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel wordt niet ontruimd. Burgemeester Kompier van Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, had de asielzoekers tot 14.00 uur vanmiddag de tijd gegeven om het tentenkamp af te breken.

De burgemeester ontkende in het NOS Radio 1 Journaal dat de politie het kamp gaat ontruimen en zegt dat ze geen idee heeft wat er verder gaat gebeuren. "Ik ben niet uit op een ontruiming of escalatie. Ik had gehoopt dat de mensen zouden inzien dat er op dit moment geen sprake meer is van een onderhandelingssituatie en vrijwillig weg zouden gaan, maar ik weet niet wat er nu verder gaat gebeuren."

Inmiddels hebben zo'n 40 tot 45 mensen zich op het tentenkamp verzameld. De leider van de groep zei tegen de NOS dat de Somaliërs niet van plan zijn om weg te gaan. Hij is wel bang dat de politie komt, maar zei ook dat ze dan met z'n allen naar de gevangenis gaan. "Daar is het lekker warm, dat is beter dan hier."

Nieuwe asielaanvraag

De Somaliërs bivakkeren sinds Tweede Kerstdag bij de ingang van het aanmeldcentrum. Ze protesteren tegen hun naderende uitzetting, omdat ze in Somalië niet veilig zouden zijn. De afgelopen dagen zijn er gesprekken gevoerd met de Somaliërs.

De Immigratie en Naturalisatiedienst heeft aangeboden dat de Somaliërs een nieuwe asielaanvraag mogen indienen, maar die vinden dat niet voldoende. Volgens Kompier geldt het aanbod nog steeds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl