NOS NieuwsAangepast

2011 recordjaar onderschepping ivoor

Dit jaar is een recordaantal ladingen ivoor onderschept. Traffic, een internationale organisatie die handel in wilde dieren en ivoor in de gaten houdt, begon 23 jaar geleden met het verzamelen van gegevens en nog nooit werd zo veel ivoor in beslag genomen.

In totaal ging het om ongeveer 23.000 kilo ivoor. Dat is 4000 kilo meer dan in het vorige recordjaar 2009 en zelfs 10.000 kilo meer dan in 2010. De organisatie noemt 2011 "het meest verschrikkelijke jaar voor olifanten". Bij dertien onderscheppingen werd er meer dan 800 kilo per lading aangetroffen.

Slagtanden van olifanten leveren veel geld op. Met name in Azië wordt veel betaald voor ivoor. Traffic heeft berekend dat er dit jaar zo'n 2500 olifanten zijn gedood vanwege hun slagtanden.

Grote vraag

Dat er meer ivoor in beslag wordt genomen, komt niet alleen door het betere speurwerk van de douanediensten. Sinds 2007 neemt de handel in ivoor toe, omdat het materiaal meer geld oplevert. Vooral in China is de vraag naar ivoor groot. Die vraag drijft de prijs op, waardoor steeds meer arme mensen en grote bendes de risico's van stroperij en smokkel de moeite waard vinden.

Stropers en smokkelaars gaan steeds professioneler te werk. Ook lijkt het erop dat het ivoor niet langer met het vliegtuig wordt vervoerd, maar meestal over zee.

De afgelopen twaalf maanden kwam het meeste onderschepte ivoor uit Kenia en Tanzania. Maleisië lijkt in Azië het belangrijkste doorvoerland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl