NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkverkoop vandaag van start

Vanaf vandaag tot en met zaterdag is er weer vuurwerk te koop. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is vooral siervuurwerk populairder aan het worden en vinden jongeren het knalvuurwerk steeds minder leuk.

In een tuincentrum in Utrecht-Noord stond het personeel vanochtend om zeven uur al in de startblokken. "Dat is zodat de eerste fantiekelingen die zometeen komen, geholpen kunnen worden", zegt eigenaar Jack Emmelot.

Alleen mensen van 16 jaar en ouder mogen vuurwerk kopen en het mag op oudjaarsdag van 10.00 uur tot 02.00 uur in de nieuwjaarsnacht worden afgestoken.

Rijen

Volgens Emmelot stonden er acht jaar geleden om half zeven al rijen voor de deur, omdat mensen bang waren dat het op zou raken. "Maar nu weet men dat het er gewoon is. De vaste klanten weten dat we genoeg op voorraad hebben, dus die komen wat later".

De tuincentrumeigenaar denkt ook niet dat de crisis de verkoop van vuurwerk zal beïnvloeden. "Wij hebben niet gemerkt op internet of op andere manieren dat vuurwerk minder of anders afgestoken gaat worden. Het bedrag zal ongeveer hetzelfde zijn of misschien net een paar procent meer dan vorig jaar."

Regeltjes

In het Duitse Emmerich heeft de Nederlandse ondernemer Hajo Wolff een bedrijf in professioneel vuurwerk. Deze dagen heeft ook hij zijn handen vol aan de verkoop van allerlei knallers en vuurpijlen voor de gewone consument.

Wolff verkoopt, vlak over de grens, hetzelfde soort vuurwerk als in Nederland wordt verkocht. Hij verplaatste zijn handel naar Duitsland vanwege de "vele regeltjes"in Nederland. Volgens Wolff bestaat zijn clientèle voor 99,9 procent uit Nederlanders. Zijn vuurwerk kan dan "ook wel 50 procent goedkoper zijn dan in Nederland".

Ook de verwachting van de Belangenvereniging is dat er in Nederland ongeveer evenveel vuurwerk wordt verkocht als vorig jaar. Toen ging er voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk over de toonbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl