NOS NieuwsAangepast

Kim Jong-un opperste leider Noord-Korea

Op de herdenkingsbijeenkomst voor de overleden Kim Jong-il is zijn zoon Kim Jong-un uitgeroepen tot de opperste leider van de communistische partij, het leger en het volk. Het was de eerste openbare bevestiging dat hij de nieuwe leider van Noord-Korea is.

Kim Jong-un werd geflankeerd door zijn oom Jang Song-thaek, de vicevoorzitter van de machtige defensiecommissie. Die zal vermoedelijk optreden als Kims mentor. Gezien Kims onervarenheid wordt in het buitenland betwijfeld of hij in staat is het land te leiden.

Bij de grote herdenkingsdienst op het centrale plein in Pyongyang werd drie minuten stilte in acht genomen. Daarna lieten treinen en schepen in het land hun hoorn schallen. De staatstelevisie toonde honderdduizenden militairen en burgers die de leider herdachten. De overleden dictator werd geprezen voor zijn bijdrage aan "wereldvrede en stabiliteit in de 21ste eeuw".

Rouwperiode

Met de herdenkingsbijeenkomst is een einde gekomen aan een periode van dertien dagen rouw. Gisteren reed de uitvaartstoet met de kist van Kim Jong-il urenlang door de straten van Pyongyang. Langs de route stonden weer honderdduizenden mensen.

Kim Jong-il overleed op 17 december op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl