NOS NieuwsAangepast

Dé de Haas, de man van de radio

De komende twee jaar verdwijnt de subsidie voor de LFB, de vereniging door en voor verstandelijk gehandicapten. De organisatie kreeg 770.000 euro per jaar, in 2013 nog maximaal 35.000. Medewerkers zoeken nu naar geld. Verslaggever Joris van de Kerkhof portretteert de medewerkers. Vandaag persman Dé de Haas.

Dé de Haas (49) maakt filmpjes en foto's voor de website en praat ook mee over de toekomst van de belangenvereniging. Maar boven alles is hij de man van de radio. Gerbera Radio is zijn internetradiostation en hij heeft ook een programma bij de lokale omroep in Lelystad. Dé zoekt muziek uit, schrijft tussenteksten over speciale platen en iedereen kan zijn spontane invallen volgen tijdens de radioprogramma's die hij maakt.

Dé is gezellig, kan met iedereen meepraten, hij is grappig en moet zelf ook veel lachen. Daarnaast is Dé ook enorm ambitieus. Omdat hij heel goed zelfstandig kan werken, wil hij graag journalist worden bij de NOS. Vragen stellen is voor hem geen enkel probleem. Eerder sprak ik met Dé op de ochtend dat hij ging actievoeren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Hij was mijn regisseur tijdens die uitzending. Na afloop nam hij voor zijn programma via de radiowagen een interview op met Lara en Marcel, de presentatoren van het ochtendjournaal op Radio 1.

Even was hij afgeleid tijdens het gesprek en daar maakte hij meteen een vraag van. Of Lara en Marcel ook wel eens afgeleid zijn. Af en toe floept er wel eens iets per ongeluk uit zijn mond. Hij liep met andere verstandelijk beperkten een dag stage in de Tweede Kamer. De voorzitter van de Kamer was volgens Dé niet goed gekleed. Hij zei het gewoon in een reportage en laat het mij later ook nog een keer horen. Hij zegt daarbij dat hij zich er wel een beetje voor schaamt.

Rottige jeugd

Radioprogramma's maken met Dé is ontzettend leuk. Hij lacht, ik lach, maar ondertussen lijken zijn trieste ogen nog een ander verhaal te vertellen. Een verhaal waar hij niet lang bij stil wil staan. Een rottige jeugd, zoals zijn vrouw Janny zegt. Kindertehuis, zorginstelling, Leger des Heils. Met Dé is over die periode niet te praten. Het valt allemaal wel mee en hij heeft altijd een dak boven zijn hoofd gehad, zegt hij met een enorme stelligheid die anders doet vermoeden.

In januari hoort Dé of hij voor de LFB geld kan gaan verdienen. Waarschijnlijk wordt hij voor twee dagen gedetacheerd bij een andere organisatie die zich bezighoudt met verstandelijk beperkten. De LFB kan het geld dat het krijgt voor Dé goed gebruiken om een deel van de bezuinigingen op te vangen.

Reclame

Toch maakt hij zich zorgen over de toekomst. Als de LFB onverhoopt toch ophoudt te bestaan, verdient hij met zijn twee dagen niet voldoende om het huishouden met Janny draaiende te houden. Daarnaast is de lokale subsidie voor de stichting Gerbera, waar hij zijn radioprogramma's voor maakt, ook lang niet zeker.

Dé vertelt zijn plannen, om de LFB en Gerbera voort te laten bestaan en bedrijven reclame te laten maken op de website van de organisaties, vol enthousiasme, maar in zijn ogen valt te lezen dat hij er desondanks niet al te veel vertrouwen in heeft.

In het Radio 1 Journaal kunt u deze week luisteren naar de serie portretten van vijf LFB-medewerkers van Joris van de Kerkhof, over hun zoektocht naar geld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl