NOS NieuwsAangepast

Nieuwjaarskaart uit Ierland

Aan het eind van een veelbewogen eurojaar kijken NOS-correspondenten uit elf Europese landen terug. Hoe vergaat het onze mede-Europeanen op de valreep van 2011? En hoe kijken zij aan tegen het jaar 2012? Vandaag: Arjen van der Horst uit Ierland.

De feestdagen hier in Ierland zijn dit jaar een stuk somberder dan normaal. Al verbaast het me telkens weer dat mijn Ierse schoonvader zo vrolijk is, terwijl hij toch alle reden heeft om zich zorgen te maken.

Het levensverhaal van mijn schoonvader is het verhaal van miljoenen Ieren. Geboren in de jaren veertig in het straatarme noorden van het land, vertrok net als zijn negen broers en zussen naar het buitenland, op zoek naar een beter bestaan. Hij bouwde een succesvol bouwbedrijf op in Engeland en besloot eind jaren 80 terug te keren naar zijn geboorteland.

Dat was een goede timing want de Keltische tijger begon niet lang daarna te brullen. De Ierse welvaart groeide enorm en daarvan wist schoonpapa aardig te profiteren. Maar die jubeljaren zijn nu voorbij. Vorig jaar moest Ierland met de bedelnap in de hand naar de EU en het IMF. De bouwindustrie, waarvan toch een groot deel van de Ieren afhankelijk was, is helemaal ingestort.

Nergens werd dat zo duidelijk als toen ik het plaatsje Letterkenny bezocht, niet ver van de woonplaats van mijn schoonouders. Buiten het uitkeringsbureau slingerde zich een lange rij werkloze Ieren naar buiten. Een beeld dat we overal nu in Ierland zien, want de werkloosheid is in dertig jaar niet zo hoog geweest.

Mijn schoonvader is te trots om een uitkering aan te vragen, maar makkelijk is het zeker niet voor hem. De vier huizen die hij op het hoogtepunt bouwde, moesten als zijn pensioen dienen. Maar ja, die zijn met het instorten van de huizenmarkt helemaal niets meer waard. Bovendien: de bank staat op het punt alles in beslag te nemen en het zal niet lang duren voordat zijn bedrijf failliet wordt verklaard.

Dit jaar dus weinig pakjes onder de kerstboom. Maar Ieren zijn een optimistisch volk. Veel Ieren weten dat het nog niet zo lang geleden veel slechter was in de straatarme boerenstaat die Ierland was tot eind vorige eeuw. Mijn schoonvader heeft dan ook goede verwachtingen voor de toekomst. "It will be grand", is zijn typische reactie. Alles zal goed komen.

Best Wishes,

Arjen

Alle andere afleveringen kunt u terugvinden in ons dossier Jaaroverzicht 2011.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl