NOS NieuwsAangepast

Israëliërs demonstreren tegen discriminatie

In de Israëlische stad Beit Shemesh zijn duizenden mensen de straten op gegaan om te protesteren tegen vrouwendiscriminatie. Ultraorthodoxe joden vallen in de stad geregeld vrouwen en meisjes lastig, die in hun ogen niet zedelijk gekleed zijn.

De demonstranten willen dat er een einde komt aan de intimidatie en geweld. Ze beschouwen de extremisten als parasieten van de maatschappij die zich niet houden aan de wetten van Israël.

Gebedsbijeenkomst

President Shimon Peres roept alle Israëliërs op om te protesteren. Volgens hem gaat de vrouwendiscriminatie in tegen de nationale solidariteit en de "ziel van het land".

De ultraorthodoxe extremisten hebben een gebedsbijeenkomst aangekondigd. Ze willen met die bijeenkomst heel de stad zuiveren van de mensen die komen demonstreren.

Geweld

Aanleiding voor de demonstraties is een filmpje van een 8-jarig meisje dat in Beit Shemesh naar school loopt. Ze wordt dagelijks bespuugd en uitgescholden omdat haar kleding onvoldoende bedekkend is volgens de strenggelovigen.

Het filmpje leidde tot veel geweld in Beit Shemesh. Tv-ploegen die kwamen filmen werden in elkaar geslagen. Er zijn daarom honderden agenten op de been om de demonstraties in goede banen te leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl