NOS NieuwsAangepast

Zonder directiesecretaresse geen LFB

De komende twee jaar verdwijnt de subsidie voor de LFB, de vereniging door en voor verstandelijk gehandicapten. De organisatie kreeg 770.000 euro per jaar. In 2013 wordt dat teruggebracht tot maximaal 35.000 euro. Medewerkers van LFB zijn nu op zoek naar geld. Verslaggever Joris van de Kerkhof maakt een serie portretten. Vandaag directiesecretaresse Henriette Sandvoort.

Door verslaggever Joris van de Kerkhof

Henriette Sandvoort (35) doet haar werk met verve en somt moeiteloos op wat het inhoudt: "Ik moet veel achter de computer werken, de telefoon opnemen, agenda beheren, adressen invoeren, soms moet ik ook stukjes schrijven over bijeenkomsten waar ik geweest ben."

"Ik houd me ook bezig met het verzenden van de nieuwsbrieven. Ik moet koffie en thee zetten voor vergaderingen, ik moet ook de zalen reserveren voor vergaderingen." Ze werkt ruim drie jaar op het hoofdkantoor van de LFB en is in die tijd helemaal tot bloei gekomen.

Trieste periode

Voor ze bij de LFB begon, werkte Sandvoort bij de kringloopwinkel in Hilversum. Als ze daarover vertelt, gaat haar stem een beetje omlaag. Het is een trieste periode geweest. Althans, zo noemt ze het zelf. Ze werd niet gewaardeerd en kreeg geen enkele mogelijkheid om zich te ontwikkelen.

Ze draait nog meer met haar ogen dan anders, als ze over haar vorige werk vertelt. Haar ogen zijn een extra handicap. Heel veel ziet ze niet. Dat belemmert haar werk als directiesecretaresse, maar ze laat zich niet kisten. Naast de computer met groot scherm en heel grote letters staat een loep. Dat vergrootglas gebruikt ze om bijvoorbeeld haar eigen aantekeningen te kunnen lezen.

Als de subsidie aan de LFB teruggebracht is naar bijna niets de komende twee jaar, dan vreest ze dat ze terug moet naar de sociale werkvoorziening en daar heeft ze helemaal geen zin in. Daarom vecht ze keihard voor het voortbestaan van haar federatie.

Spin in het web

Als een volleerd verkoopster geeft ze de voordelen aan van de cursussen die andere verstandelijk beperkte mensen kunnen inkopen bij de LFB. "Straks gaat niets meer voor niets. Er moet wel geld tegenoverstaan, want we worden commerciëler. Zo proberen we de organisatie te laten voortbestaan."

Henriette is de spin in het web op het hoofdkantoor. Dat vindt ze zelf ook: "Ik denk niet dat ze goed weten wat ze zonder mij moeten hier". Andersom geldt het trouwens ook. Henriette geeft volmondig toe dat ze zelf geen idee heeft wat ze zonder de LFB zou moeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl