NOS NieuwsAangepast

Presentator Joop Koopman overleden

Joop Koopman, de eerste presentator van de tv-quiz Twee voor Twaalf, is op 81-jarige leeftijd op Eerste Kerstdag overleden. Zijn overlijden is door de VARA bekendgemaakt.

Koopman was betrokken bij programma's als Een van de Acht en Hadimassa. Na zijn carrière bij de omroep werd Koopman begeleider en adviseur van onder anderen Youp van 't Hek.

Televisiedebuut

Koopman begint zijn omroepcarrière in 1950 op 20-jarige leeftijd als radio-omroeper bij de VARA. Een paar jaar later wordt hij benoemd tot Hoofd Amusement Radio. Vanaf 1960 is hij ook zelf te horen het radioprogramma Het Gesproken Portret.

Eind jaren 60 krijgt hij ook de televisie aan zijn takenpakket toegevoegd en wordt hij verantwoordelijk voor programma's als Een van de Acht, Hadimassa en De Stratemakeropzeeshow. Zijn eigen televisiedebuut vindt plaats in 1971, als presentator van de door Ellen Blazer bedachte kennisquiz Twee voor Twaalf.

In 1976 vertrekt hij bij de VARA omdat hij de sfeer er niet prettig meer vindt. Wel blijft hij Twee voor Twaalf nog tot 1983 presenteren en duikt hij soms op als jurylid in VARA-producties.

Schouwburg

In de jaren 90 werkt Koopman bij de NOS. Hij presenteert er de Nederlandse versie van de BBC-quiz De Connaisseur over beeldende kunst, architectuur en fotografie.

Koopman is naast zijn televisiewerk ook korte tijd directeur van schouwburg Orpheus in Apeldoorn en mede-eigenaar van theaterbureau Lumen in Hilversum. Daarnaast begeleidt hij Nederlandse artiesten zoals Martine Bijl, Adèle Bloemendaal, Fons Jansen en Harry Jekkers.

Ook is hij lange tijd artistiek adviseur van cabaretier Youp van 't Hek. Die noemt Koopman van onschatbare waarde voor zijn carrière.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl